Hátrányos helyzetű fiataloknak segít a Henkel

Változást hozna a társadalmilag hátrányos helyzetű fiatalok életébe a Schwarzkopf Professional és a Fritz Henkel Alapítvány együttműködéséből született Shaping Futures kezdeményezés. A program elsődleges célja a fiatal fodrászgeneráció segítése – a hátrányos helyzetű diákok számára egy személyre szabott kiugrási lehetőség biztosítása.

A Shaping Futures nemzetközi szintű szociális kezdeményezés, amely 2010. novemberében indult, akkor mindössze 110 diákot ért el nemzetközileg. Az évek múlásával jelentős programmá nőte ki magát, jelenleg több, mint 30 országban tartanak fodrászképzéseket, melyekben 360 önkéntes vesz részt.

A Shaping Futures „egy jobb élet biztosítása” Magyarországon 2018-ban vette kezdetét. A program keretében a Schwarzkopf Professional munkatársai olyan hátrányos helyzetű diákokat kerestek fel, akiknek vágyai között a fodrászszakma elsajátítása szerepelt, azonban szociális és gazdasági helyzetük miatt nem engedhették meg maguknak saját képzésüket.

Az idei évben a Shaping Futures szakmai és szociális segítségnyújtás pályakezdő fodrászoknak egy 24 napos ingyenes szakmai továbbképzést jelentett. A programba különböző kritériumok alapján pályázhattak a fiatalok, akik életüket és sorsukat a kezükbe kívánták venni.

Az intenzív képzés során olyan neves szakemberek oktattak, mint Sas Detty, Hegedűs Zoltán és Fehér Máté. A fodrásztanulóknak a hajfestéstől a hajvágásig lehetőségük volt a legújabb trendekbe belelátni és azt a gyakorlatban is elsajátítani. 70 babafejen és 40 hajmodellen sajátíthatták el a tudásanyagot.

A program a kiválasztott 12 fodrásztanulónak a budapesti szálláshelyet, az utazási költséget és ellátást is biztosította. Szakmai induló termékcsomagot kaptak az igazán értékes oktatói anyagon túl, továbbá egy karriernap során a Schwarzkopf Professional partner szalonjai és szalonhálózatai előtt lehetőségük nyílt bemutatkozni, ahova a tulajdonosok már állásajánlatokkal érkeztek, ezzel hozzájárulva a fodrászok karrierjének beindításához.

A Shaping Futures üzenete a fodrászaton keresztül történő értékközvetítés, amelynek célkitűzései között szerepel a fiatal, tanulni és dolgozni vágyó diákok életének megváltoztatása, a szakmai tudás és szemlélet átruházása. Mindezek mellett jelentős hangsúlyt fektetnek a piacképes szaktudás átadására is, ugyanis a tapasztalatok szerint a frissen végzett fodrászok úgy kerülnek a munka világába, hogy nem ismerik a legújabb technológiákat, és nem rendelkeznek valós szakmai kapcsolatokkal. A Schwarzkopf Professional az önkéntes szakembereit, a képzési eszközök és termékek beszerzését, valamint az oktatási helyszínt biztosítja, míg a nonprofit szervezetek, mint pl. az INNOVA, az elszánt fiatalok kiválasztásában, az önkéntesek elszállásolásában, és nem utolsó sorban a munkába állás előtti tanácsadásban ill. a kommunikációs készség fejlesztésében játszik fontos szerepet.

  • Megosztom