Hatalmasat zuhant a pc-piac

Jelentős mértékű visszaesésről számolt be az IDC a harmadik negyedévben az EMEA térség (Európa, Közel-Kelet, Afrika) személyi számítógép piacán, az egy évvel korábbihoz képest 16 százalékkal kevesebb pc-t addtak el. A régióban a HP vezeti a gyártók rangsorát, a második helyen szereplő Lenovo ugyanakkor a csökkenő piacon is tíz százalék feletti növekedést produkált.

 

Drámai zuhanást mért a harmadik negyedévben az EMEA térség személyi számítógép piacán az IDC, a július-szeptemberi időszakban 21,4 millió pc-t adtak el ebben a régióban, ami 16 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A notebookok esetében volt nagyobb mértékű a csökkenés, ebben a kategóriában 20,6 százalékos visszaesést mért a piackutató cég, ilyen típusú számítógépekből 13,3 milliót adtak el. Az asztali pc-k esetében mindössze 7 százalékos volt a csökkenés.

 

Az IDC elemzése ugyanakkor megjegyzi, hogy a harmadik negyedévben kisebb mértékben zsugorodott az EMEA régió személyi számítógép piaca, mint az előző három hónapban. Ez főként az üzleti felhasználók felől érkező, a korábbinál nagyobb keresletnek volt köszönhető.

 

Nyugat-Európa a régió átlagánál jobban teljesített, ott csak 13,2 százalékos volt a visszaesés a harmadik negyedévben az egy évvel korábbival összevetve. A Közel-Keleten és Afrikában 14,5 százalékos volt a csökkenés, ugyanakkor Közép-Kelet-Európában 22,2 százalékot zuhant a számítógép értékesítés.

 

A gyártók rangsorát az EMEA régióban a HP vezeti, amely stabil eredményeket ért el Nyugat-Európában és kismértékű növekedést produkált a Közel-Keleten és Afrikában. A második pozíciót a Lenovo szerezte meg a harmadik negyedévben, a kínai cég teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert tíz százalék feletti növekedést tudott produkálni az értékesítésben. A harmadik helyen az Acer végzett, míg a negyedik pozíciót az egy évvel korábbihoz képest javító Dell szerezte meg. Az ötödik legnagyobb gyártó az Asus volt a július-szeptemberi időszakban.

  • Megosztom