Hatalmasat zuhant a mobilpiac, a Huawei mégis örülhet

A második negyedévben korábban soha nem tapasztalt mértékben, 16 százalékkal esett vissza az okostelefonok forgalma az IDC előzetes adatai szerint. A koronavírus-járvány miatt bedőlő piacon a Huawei átvette a vezetést a Samsungtól.

A második negyedévben világszerte 278,4 millió okostelefont szállítottak le a gyártók, ami 16 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az IDC elemzése szerint annak ellenére, hogy ez még az első negyedévesnél is nagyobb visszaesés, a világszerte bevezetett korlátozások, illetve a tömeges elbocsátások és gazdasági visszaesés miatt erre már lehetett számítani.

Az okostelefonok iránti kereslet szoros összefüggésben van azzal, hogy milyen a fogyasztók költési hajlandósága és a jelenlegi helyzetben igencsak hátrakerült a bevásárlólistán az új készülékek beszerzése. A gazdasági nehézségek és a bizonytalan jövő mellett az otthoni munkavégzést, illetve a digitális oktatást támogató eszközök beszerzését helyezték előtérbe az egyéni felhasználók, így számítógépeket, monitorokat, táblagépeket vettek inkább.

A piac jelentős átalakulása éreztette hatását a gyártói rangsoron is, az első helyre ugyanis a Huawei került. A kínai cég az IDC közlése szerint 55,8 millió okostelefont szállított le a második negyedévben, ami ugyan 5,1 százalékos csökkenés volt 2019 hasonló időszakához képest, de lényegesen jobban teljesítettek a piacnál, így részesedésük 20 százalékra nőtt.

A második pozícióban a Samsung volt, a dél-koreai vállalat 54,2 millió készüléket szállított le az április-júniusi időszakban, ez közel 29 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Bár a cég A-sorozatú telefonjai jól teljesítenek továbbra is, az idei csúcsmodelljük, a Galaxy S20, illetve a Galaxy Z Flip hajtogatható kijelzőjű készülékek a pandémia közepén kellett volna, hogy bizonyítsanak, ami még az árak csökkentésével is nehéz feladatnak bizonyult.

A legnagyobb gyártók közül az Apple volt az egyedüli, ami növelni tudta forgalmát, az amerikai társaság 37,6 millió iPhone-t szállított le, ami 11 százalékkal múlta felül a 2019 második negyedévében elért eredményt.

  • Megosztom