Hatalmas gondok a könyvpiacon

Esélyük sincs a könyvkiadóknak arra, hogy megkapják azt az összeget, amivel az Alexandra könyvesbolthálózat tartozik nekik – többek között ez derült ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) rendkívüli közgyűlésén a Világgazdaság beszámolója szerint. A szervezet 3 milliárd forintos állami segélyt kér a könyvpiac összeomlásának megakadályozására.

 

Egyelőre megbecsülni sem lehet azt az összeget, amellyel az Alexandra könyvesbolthálózat tartozik a hazai kiadóknak, de a tétel elérheti a 3 milliárd forintot is – írja összeállításában a Világgazdaság. Az üzleti lap kérdésére több könyves cég vezetője is úgy fogalmazott: azt a tanácsot kapták, jobban járnak, ha a várható veszteséget leírják a 2016-os mérlegben. Ez viszont több kiadó esetében végzetes megoldásnak számíthat, hiszen esélyük sem lesz arra, hogy hitelt vegyenek fel, amivel átmenetileg konszolidálni tudnák a helyzetüket.

 

A szervezet ülésére hiába várták Matyi Dezsőt, az Alexandra könyvhálózat tulajdonosát, nem ment el. A Világgazdaság beszámolója szerint Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke azt mondta: tárgyalt az ügyben az Alexandra vezetőjével, de Matyi Dezső minden érdemi kérdésre azt válaszolta: „Nem tudom.”

 

Az Alexandra bolthálózat fizetésképtelensége miatt Kocsis állami beavatkozást szeretne. Elmondta: levelet írtak az illetékes szerveknek, és 3 milliárd forintot szeretnének kapni, ezzel ugyanis megakadályozható lenne a könyves piac összeomlása. Ezt követően az ülésen hevesen bírálták a kormányzat kulturális támogatási politikáját – írja a Világgazdaság.

 

A bolthálózat piaci megrendülése teljes káoszt okozott a könyvpiacon, a kiadók nagy része visszahívta a tételeit az Alexandra boltjaiból. Ez szinte biztosan a cég bedőlését vonja maga után. Néhány éve épp a kiadók mentették meg a csődtől az Alexandrát azzal, hogy kint hagyták a készleteiket, és hosszú lejáratú fizetési haladékot adtak.

 

Az Alexandra fizetésképtelensége súlyos csapás a nyomdaipar számára is, becslések szerint a felhalmozott adósság nagy része pont ezt a szektort érinti.

 

A Napi.hu arról számolt be, hogy több potenciális befektetővel is tárgyalnak az Alexandra üzletek átvételéről, a portál a vevőjelöltek között említette a Central Médiacsoportot is.

  • Megosztom