Hatalmas fejlesztések a Rábánál

Jelentős exportsikereket hozott ez az év, ám a cégcsoport közel egy évtizede tartó stratégiai újrapozícionálása ellenére nem mindenütt sikerült elérni a 21. századi színvonalat, a közeli jövőben ezért fejlesztéseket terveznek; ennek eredményeként egyszerre korszerűsítheti technológiáit és bővítheti kapacitásait a Rába.

Pintér István, a társaság vezetője úgy nyilatkozott, a futóműalkatrész-gyártás megújításába kívánnak nagyobb összeget fektetni, amennyiben a Rába tavaszi közgyűlésén megkapják az ehhez szükséges támogatást; ennek révén megbízhatóbb, jobb minőségű és hosszabb élettartamú termékekkel jelenhetnek meg a piacon. Ma évi 100-120 ezer nehéz-teherjárműbe kerül Rába-kulcsalkatrész vagy komplett futómű, ez a világpiac öt-hat százaléka – említette.

Pintér István szólt arról is: jelenlétüket elsősorban az európai piacon szeretnék növelni, ahol minden 4-5. európai nehézkamionban (évi 60-70 ezer járműben) van Rába-egység; jövőre 80-90, a 2-3 éves fejlesztés lezárása után több mint 100 ezer új járműben lehetnek jelen.

Mint mondta, az új helyzet egyaránt hatással lehet a részvényárfolyamra és a beszállítói megítélésre, a menedzsment számára pedig lehetővé teszi, hogy a növekedés érdekében a vevőkkel közös, nagyobb kockázatú termékfejlesztési programokat indítson. Míg korábban elsősorban konkrét megoldások fejlesztésén dolgoztak, a költségekbe megrendelőt is belevonva, az új helyzetben olyan kutatások is elindulhatnak a jövőre 120 éves Rábában, amelyek a piac stratégiai léptékű, vagy majd csak később megjelenő igényeinek mennek elébe – emelte ki Pintér István.

A Rába csoportnak az év első kilenc hónapjában mintegy három százalékkal, 32,9 milliárd forintra csökkent az árbevétele, de a harmadik negyedév 8,4 milliárdos adata ötödével jobb az egy évvel korábbinál. Az első kilenc hónap üzemi eredménye – csaknem 130 százalékos ugrással – 1,033 milliárd forint volt, míg a harmadik negyedévre a társaság a tavalyi 457 millió után 115 milliós veszteséget mutatott ki a nemzetközi jelentési szabványok (IFRS) szerint készített gyorsjelentésben. A nettó hitelállomány 5,2 milliárd forintot ért el, ez jelentősen kisebb, mint az egy évvel ezelőtti 7,7 milliárdos, illetve a 2014. végi 8,6 milliárdos állomány – írta az mti.hu.

  • Megosztom