Hatalmas büntetést úszott meg a Google

Egy 11 évig húzódó perben a Google javára döntött az amerikai legfelsőbb bíróság, így a cég megúszta a többmilliárd dolláros esetleges büntetést. A per a könyvek online elérhetővé tétele miatt indult, az amerikai írókat tömörítő Authors Guild szerint ugyanis szerzői jogokat sértett a társaság a Google Könyvek szolgáltatással.

 

Pont került annak az évtizedes pernek a végére, amit a Google ellen indítottak az Egyesült Államokban a könyvek online elérhetővé tétele miatt. Az amerikai írókat tömörítő szervezet, az Authors Guild még 2005-ben indított jogi eljárást a Google Könyvek szolgáltatás miatt – írja az Origo. A szervezet kifogásolta, hogy a szerzők pénztől esnek el, a cég pedig szerzői jogokat sért azzal, hogy feltölti a könyvek bizonyos oldalait.

 

Az amerikai legfelsőbb bíróság a Google érvelésével értett egyet. A keresőóriás szerint ugyan a könyvek teljes szövegében lehet keresni, és pár oldal is elérhető, de a köteteket nem lehet végig elolvasni.

 

A könyvek millióit beszkennelő, szövegüket digitalizáló cég ellen több szerző nyújtott már be csoportos keresetet. A vádak ellen azzal védekezett a keresőóriás, hogy a teljes könyveket nem tette elérhetővé honlapján, tehát ez a felhasználás belefér a “fair use”, a jogvédett anyagok tisztességes felhasználását lehetővé tevő kitétel hatálya alá.

  • Megosztom