Hatalmas összeggel támogatja az újságírást a Facebook

Három éven át 300 millió dollárt fordít a Facebook a valódi újságírás támogatására. A társaság elsősorban a helyi hírszolgáltatásokat támogatná.

Az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett a Facebook az álhírek visszaszorítására, a közösségi platform azonban itt nem áll meg, és a valódi hírek megírását és terjesztését is támogatni kívánja – derül ki a hvg.hu beszámolójából. A portál a ReCode-ra hivatkozva számolt be a Facebook 300 millió dolláros kezdeményezéséről, amelynek keretében a források egy részét olyan nonprofit szervezetekhez juttatnák el, mint a Pulitzer Center vagy a Report for America.

A lépéssel a társaság jelentős mértékben járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a híroldalak olvasói valódi előfizetőkké váljanak. Campbell Brown, a Facebook hírekért felelős alelnöke hangsúlyozta, nem szeretnék, ha tőlük függne az újságírás, de mindenképpen támogatni szeretnék azt. A tervük elsősorban az, hogy a helyi hírszolgáltatásokat támogassák.

A hvg.hu emlékeztet arra, hogy szűk egy évvel ezelőtt igen komoly bejelentést tett a Google is: a keresőóriás vezetői úgy döntöttek, 300 millió dollárt, vagyis nagyjából 84,4 milliárd forintnyi összeget költenek az újságírás támogatására. Az indoklásuk szerint minderre azért volt szükség, mert a technológiai fejlődés egyre nagyobb kihívás elé állítja a híripart is, a mindent elárasztó álhírekről már nem is beszélve. Most hasonló vállalást tett a Facebook is.

A Facebook 300 millió dolláros támogatásának jelentős részéről valószínűleg márciusban döntenek majd.

  • Megosztom