Halálában is szép pénzt termelt a Class FM

A felszámolás alatt álló Advenio Zrt.-ből a tulajdonosa idén is kivett 144 millió forint osztalékot. Ennek nagy része pedig egy Brit Virgin-szigeteki társasághoz vándorolt.

A Class FM-et működtető Advenio Zrt. 2016 májusában cserélt gazdát. Az országos kereskedelmi rádió által használt frekvenciacsomag jogosultsága akkor már csak hat hónapig volt érvényes, ezért is tűnt meglepőnek a vevő felbukkanása. Mindenesetre a tranzakció révén Simicska Lajos érdekköréből a Sláger Rádió Zrt.-hez került az Advenio.

Ez ugyanaz a Sláger Rádió Zrt. volt, amely 2009-ig az azonos nevű országos kereskedelmi adót működtette. A tulajdonosa ugyanakkor már nem az amerikai Emmis, hanem John Michael McNutt volt.

Ahogy az várható volt, a Class FM jogosultságát nem hosszabbították meg. Emiatt 2016. november 20-tól internetes rádióként üzemelt, egészen tavaly október 27-ig, amikor az internetes adást is lekapcsolták.

A rádió korábban felhalmozott bevételei azonban úgy tűnik, hogy sokáig kitartanak. Maga az Advenio Zrt. már felszámolás alatt áll és két éve nem is töltöttek fel friss beszámolót. (A 2016-os üzleti évükben 3,3 milliárd forint nettó árbevétel mellett 553 millió forint adózott eredményt értek el).

Ugyanakkor a nagy túlélőnek számító tulajdonosuk, a Sláger Rádió Zrt. még él és virul. Olyannyira, hogy az Advenióból 2017-es üzleti év után 307 millió, a tavalyi év után pedig 145 millió forint osztalékot vettek ki. Ennek révén pedig a Sláger Rádió Zrt. tulajdonosa a 2017-es év után 300 millió, illetve – idén júniusban úgy döntöttek, hogy – a tavalyi esztendő után 130 millió forint osztalékot vesznek fel.

Ez azt is jelenti, hogy összességében már több pénzt tudott kivenni a Sláger Rádió Zrt. az Advenióból, mint amennyiért anno megvették. Az egykori Class FM-et működtető céget ugyanis 415 millió forint értékű befektetésként szerepeltetik a beszámolójukban.

A Sláger Rádió Zrt. egy ideje már nem közvetlenül McNutt érdekeltsége. 2018 nyara óta a társaság vezérigazgatója egy bizonyos Elvis Jerome Harrigan, aki a Brit Virgin-szigeteken tengeti napjait. A cég egyetlen tulajdonosa pedig a szintén Brit Virgin-szigeteki bejegyzésű Fresh Breezes Investment Limited, ennek tulajdonosaként azonban McNutt van megadva az osztalékról döntő tulajdonosi határozatban.

  • Megosztom