Hajtogatható laptopot készített a Lenovo

A CES 2020 kiállításon a Lenovo bemutatta a ThinkPad X1 Fold nevű laptopot. Az eszköz képes hajtogatással váltani különféle üzemmódok között, egy kis méretű mobil eszközből teljesen lapos, 13,3 hüvelykes kijelzővé alakítható. A pehelykönnyű ötvözetek és szénszál felhasználásával megépített, luxus érzetű bőrborítással ellátott X1 Fold rendkívül strapabíró. Az Intellel közösen fejlesztett Always Connected PC technológiát használó eszköz Intel Hybrid Technology kompatibilis Intel CoreTM processzorokra épül, és Windows 10 rendszerrel jelenik meg 2020 közepén. A Lenovo egy későbbi időponttól Windows 10X-szel is kínálja majd a Thin. 5G modemmel is kapható lesz.

Teljesen kinyitott állapotában az X1 Fold ideális érintőkijelzős vezérléshez és komoly médiafogyasztási feladatokra, a 13,3 hüvelykes képátlójú OLED panellel szerelt eszköz tömege mégis kevesebb mint 1 kilogramm. Fekvő üzemmódban az X1 Folddal érkező bőrtokból kihajtható állvány segítségével megemelhetjük az eszközt, és akár a prezentációnk átszerkesztését is elvégezhetjük – ebben segítségünkre lehet a Bluetooth Mini Fold Keyboard. Ha az eszközt összehajtjuk, ez a billentyűzet biztonságban pihen a belsejében, és vezeték nélkül töltődik, miközben mágneses rendszer tartja a helyén. A munka szünetében például megnézhetünk egy epizódot a kedvenc tévés sorozatunkból, amely az élénk OLED kijelző mellett a Dolby Audio hangrendszernek köszönhetően egyedülálló élmény. Portré módban a felhasználók könnyen jegyzetelhetnek vagy akár ábrákat is felskiccelhetnek az Active Pen érintőtoll segítségével, de ugyanígy lehetőségük van átnézni és aláírni egy hivatalos dokumentumot is. A kijelzőt teljesen hátrahajtva tablet módra válthatunk, vagy kissé megdöntve arra is használhatjuk, hogy utazás közben egy újabb fejezetet olvassunk el egy regényből, mintha csak valódi könyvet tartanánk az ölünkben.

A hagyományos laptopokat idéző elrendezésben akár két különálló kijelzőre is oszthatjuk a munkaterületet, hogy így minden eddiginél hatékonyabban kezeljük a multitasking feladatokat. A kijelző felső részén futtathatunk egy videóhívást, míg közben az épp megbeszélt prezentáció kérdéses részeit szerkesztjük át. Akár azt is megtehetjük, hogy az alsó és felső kijelzőn megnyitva egy dokumentum két verzióját hasonlítjuk össze, de arra is használhatjuk, hogy felül egy oktatóvideót nézünk, míg az alsó részen jegyzeteljük a legfontosabb tudnivalókat. Ezek a felhasználási módok természetesen akár álló és fekvő elrendezésben is elképzelhetőek – amelyik jobban megfelel a felhasználó aktuális helyzetének és kényelmének.

Végül pedig az X1 Fold tökéletesen megállja a helyét irodai környezetben is. Az USB Type-C port használatával csatlakoztathatunk hozzá teljes méretű billentyűzetet, egeret és egy második kijelzőt is, majd az eszközt az opcionális ThinkPad X1 Fold Stand állványra helyezzük akár portré, akár fektetett módban. Ezáltal egy teljes értékű asztali PC teljesítményét használhatjuk minden ilyen rendszertől elvárható feladatra.

Több mint négy éve fejlesztik az X1 Foldot, és négy különféle dizájnnal tesztelték, melyek közül végül a 4×3 képarányt választották a végleges modellhez. A 13,3 hüvelykes kijelző esetében ez biztosítja a legjobb felhasználói élményt és a legnagyobb hatékonyságot.

„A világ első hajtogatható kijelzős PC-jének megalkotása hihetetlen mérnöki kihívásnak bizonyult, de a Lenovo minden tekintetben megoldotta a feladatot” – mondta Christian Teismann, a Lenovo üzleti PC-k és okoseszközök üzletágának elnöke. „A legendás ThinkPad örökség és a folyamatosan fejlődő dizájn-történelmünk olyan erős alapokat biztosított, hogy biztonsággal megoldottuk az X1 Fold megalkotását, és ezzel egy olyan új eszköz-kategóriát hoztunk létre, amely évtizedenként talán egyszer történhet meg.”

„A Lenovóval hosszú ideje ápolt partnerségünk egyre kijjebb tolja a határokat a PC-k világában a használat és a dizájn tekintetében egyaránt” – mondta Gregory Bryant, az Intel alelnöke, és a kliens-számítástechnikai üzletág ügyvezetője. „A csapataink közötti együttműködés hihetetlenül hatékony volt, mérnökeink mélyreható közös munkája a platform szintjén egyértelműen gyönyörű eredménnyel járt ennek az egyedi, hajtogatható kijelzős PC-nek a formájában.”

A Windows 10-zel szállított ThinkPad X1 előreláthatólag 2020 közepén válik elérhetővé. A Windows 10X-szel szállított változat egy későbbi időpontban jelenik meg.

A ThinkPad X1 Fold Stand előreláthatólag 2020 második félévében érkezik.

  • Megosztom