Ha Kínából érkezik az ajándék

Hamarosan elkezdődik a karácsonyi ajándékdömping-szezon, amikor a bevásárlóközpontok megtelnek ajándék után kutató emberekkel. Egyre növekszik ugyanakkor azoknak a száma, akik személyes vásárlás helyett inkább online szerzik be az ajándékokat. Akik külföldről szeretnének karácsonyi ajándékot rendelni, azoknak azonban számolniuk kell azzal, hogy az amúgy is hosszadalmas szállítási idő az ünnepek alatt még inkább megnövekedhet. A RendeljKínait.hu csapata a késlekedő vásárlók számára gyűjtött össze néhány jótanácsot, amelyeket betartva még időben megérkezhet a Kínából rendelt ajándék a karácsonyfa alá.

Azoknak, akik külföldről, ezen belül is Kínából szeretnék megrendelni a karácsonyi ajándékot, érdemes legalább karácsony előtt 1 hónappal megrendelni a kívánt termékeket. Ezt azt jelenti, hogy a következő 1 hét során minden késlekedőnek alkalma nyílik még, hogy megrendelje az ajándéknak szánt távol-keleti árucikket. Magyarország vezető, kínai elektronikai termékeket tesztelő, bemutató és közvetítő platformcsaládja, a RendelKínait.hu ebből a sürgető alkalomból összegyűjtött néhány olyan hasznos tippet, amelyekkel a rendelést az utolsó pillanatra hagyó vásárlók még gyorsabban – gyakran pedig még olcsóbban is – hozzájuthatnak a termékekhez.

A következő hetekben számos olyan nemzetközi akciós nap következik, amelyek során hatalmas kedvezményeket zsebelhetnek be az online vásárlók. Ilyen például a Black Friday, amely november 23-án lesz, illetve a Cyber Monday, amely pár napra rá, november 26-án biztosít majd hatalmas kedvezményeket a vásárlóknak.

Mire érdemes tehát figyelni?

Alapvetően olyan szállítási formákat érdemes választani a rendelés során, amelyek áfa- és vámmentességet tesznek lehetővé. A RendeljKínait.hu összefoglalója részletesen foglalkozik a témával. Tipikusan ilyen a Gearbest és a Geekbuying Eu Priority Line metódusa vagy a Banggood European Direct Mail-je. Ha nem érhető el az áfamentes szállítás az adott termék esetében, akkor érdemes vámbiztosítást kötni, amely egy esetleges hatósági eljárás költségét téríti meg.

Hogyan csökkenthető a szállítási idő?

Azok, akik időszűkében vannak, vagy csak egyszerűen nem szeretnék kivárni a tipikus 3-4 hetes kézbesítési időt – ami a karácsonyi időszakban a postai szolgáltatók túlterheltsége miatt tovább nőhet – igénybe vehetik az expressz szállítási szolgáltatásokat, például a DHL és az UPS sajátját. Ezek általában „expedited shipping” néven találhatók meg a webshopokban. Amennyiben a DHL szállítja a csomagot, és ennek összértéke szállítással együtt meghaladja a 37 eurót, akkor az áfán és az esetleges vámon túl a szállítócég ügyintézési díját – nagyjából 6.000 forintot – is meg kell fizetni, viszont az ügyintézés egy-két nap alatt lezajlik. 37 euró alatt sem import- sem ügyintézési költséget nem kell fizetni, de élvezhetjük a gyors szállítás előnyeit.

Léteznek a DHL-nél valamivel lassabb, de az átlagos szállításnál gyorsabb módszerek, például Banggoodon a Priority Direct Mailt, ami 6-14 munkanapra csökkenti a várakozást. Ezek előnye a DHL-hez képest, hogy olcsóbbak, viszont az esetleges vámügyintézés ideje akár 1-2 hétig is elhúzódhat, ezért áfaköteles csomagot nem így érdemes rendelni.

Ugyancsak gyors és kényelmes megoldást jelenthet, ha a megvásárolni kívánt terméket Európai Uniós raktárból rendelik a vásárlók. Ebben az esetben semmilyen hatósági többletköltség nem terheli a termékeket, és akár már 3-4 munkanap alatt is megérkezhetnek. Megbízható EU raktárral rendelkezik a népszerű webshopok közül például a Gearbest, a Geekbuying és a Geekmaxi is.

A RendeljKínait.hu 2018 tavaszán készített felmérése szerint egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kínai webshopok a magyarok körében, akik leginkább a jó ár-érték arány és a különleges, a hazai piacon kevésbé ismert márkák miatt választják a távol-keleti webshopokat.

  • Megosztom