Gyorsan megtérül a mesterséges intelligenciába fektetett pénz

A deep learning napjainkban már mindenkinek ismerősen cseng, széles körben elterjedt és gyakran hallunk újabb korszakalkotó áttörésekről a technológia területén. A vállalatok mérnökei számára azonban még ma sem általános az elérhetősége. Sok a kérdés azzal kapcsolatban, hogy hogyan alkalmazható az egyes területeken, mit nyerhetnek vele és hogyan térül meg a befektetett idő és pénz.

Tény, hogy a mesterséges intelligencia már nem a Szilícium-völgy privilégiuma, és nem csak magasan képzett kutatók és programozók alkalmazhatják a gyakorlatban, hanem számítástechnikában jártas, de a deep learning területét mélyen nem ismerő mérnökök is fejleszthetnek AI megoldásokat.

A McKinsey által végzett kutatás, melynek során iparágak képviselőit kérdezték a mesterséges intelligencia következő három évben várható hatásairól, alátámasztja azt, hogy éveken belül megkerülhetetlenné válik az integrációja és alkalmazása.

Ahogy az alábbi ábra is szemlélteti, az ipari, gyártási és logisztikai területeken a válaszadók relatív többsége azt várja, hogy az AI segítségével automatizálhatóak munkahelyek, míg a high-tech iparban és a szakmai szolgáltatásoknál inkább növekedni fog a munkaerő. Ennek a pozitív hatásaként várható, hogy a munkaerő a gépi intelligencia fejlődésével egyre inkább a kreatív szektorok és munkakörök felé áramlik majd.

MI chart

A fenti kutatással feltárt tényeken túl a költségoptimalizálás szempontjai is a mesterséges intelligencia mellett szólnak. Érdemes megfontolni alkalmazását annak tükrében, hogy egy tipikus gyártósori minőségellenőri munkakör betöltése egy műszakra évente átlagosan 5 millió forint költséget jelent a cégnek, amennyiben a közép-kelet európai régió átlag bérezését vesszük alapul.

“A tapasztalatunk az, hogy a beruházás már két év alatt megtérül mindazok számára, akikkel a munkaerő kiváltásán dolgozunk együtt. Igaz ez a digitalizáció elején járó cégek esetében is, akiknek egyedi megoldásokat fejlesztettünk, de a digitálisan érettebb vállalatok is erről számoltak be, akiknél a cég dedikált mérnökei a platformunkon keresztül emelték be megoldásaikat a saját rendszereikbe” – mondta el Agod Attila Machine Intelligence Zrt. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy a pénzügyi megtérülést tovább javítja a mérethatékonyság, tehát ha egyforma gyártósorok dolgoznak párhuzamosan, mert csak a hardver komponenseket kell többször megvenni, hiszen a szoftveres megoldás másolható. Szintén a megtérülést javítja a járványokra való kisebb kitettség, a felgyorsult döntéshozatal és az időbeli konzisztens teljesítmény.

A magyarországi bázisú Machine Intelligence Zrt. azt tűzte ki célul, hogy a magyar ipar, élelmiszeripar és feldolgozóipar szereplőinek megmutassa, hogyan használhatják a mesterséges intelligenciát a termelésükben. A digitalizáció elején járó cégeknek jellemzően egyedi megoldásokat fejlesztenek, viszont a digitálisan érettebb vállalatok mérnökeinek megtanítják, hogyan fejlesszenek AI megoldásokat maguknak a MInD platform segítségével.

A magyar mérnökök által fejlesztett Machine Intelligence Designer (MInD) platformon olyan mesterséges agyakat lehet építeni és üzemeltetni, melyek kameraképek vagy szenzorok jeleit olvasva tudnak döntéseket hozni vagy előrejelzéseket tenni a jövőre. “Egy ilyen digitális agy neuronjainak számát tekintve egy hangya vagy egy méh agyához hasonlítható. Ugyan komplexitásában még elmarad az élőlényekétől, de a betanított feladatokat megbízhatóan és gyorsan oldja meg” – magyarázta el Agod Attila.

“A MInD platformmal épített agy egy olyan program, melyben neurális hálózatok vannak kombinálva az emberi tudást leíró szabályokkal” – teszi hozzá Velkei Szabolcs a cég technológiai vezetője.

Világszerte mintegy húsz helyen használják termelésben az általuk fejlesztett mesterséges intelligencia megoldásokat – többek között lézerdiódák, üvegszálak vagy elektromos csatlakozók gyártásánál mér és dönt a gép az ember helyett. Céljuk a monoton emberi munka kiváltása elsősorban az ipari minőségellenőrzés, mérés és előrejelzés területén. A hosszú távú víziójuk pedig az, hogy a humán munkaerő a legértékesebb kreatív kapacitását használhassa ki azzal, hogy a monoton feladatokat átengedik a mesterséges intelligencia számára.

A vállalat céljai között szerepel továbbá, hogy minél szélesebb ipari közönségnek ismertesse a mesterséges intelligenciával való problémamegoldás lehetőségeit. Legközelebb a 2020. október 19-22. között megrendezésre kerülő Automotive Hungary kiállításra készülnek egy installációval, ahol a MInD platformmal készült AI megoldásokkal lehet majd részletesebben megismerkedni. A standjuknál minden érdeklődőt várnak a Hungexpo csarnokban.

  • Megosztom