Gyorsan jött a válasz a licitháborúban

Mindössze 16 órával azután, hogy a 21st Century Fox megemelte a Sky-ra adatot ajánlatát a Comcast is tovább emelte a tétet, így a licit már 34 milliárd dollárnál tart. A Sky részvényei a licitháború alatt majdnem duplájukra drágultak.

A Reuters összeállítása szerint a tény, hogy a Comcast ilyen gyorsan reagált riválisa megemelt ajánlatára arra utal, hogy a legnagyobb amerikai kábelszolgáltató vezetője, Brian Roberts nagyon eltökélt, hogy megszerezze a több országban összesen 23 millió előfizetővel rendelkező fizetőstévé-szolgáltatást. A legújabb licit eredményeként már részvényenként 14,75 fontot kínálnak a Sky tulajdonosainak.

Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, a 21st Century Fox 32,5 milliárd dolláros, részvényenként 14 fontos ajánlatot tett a héten a Sky-ra. A társaságra egyébként még 2016 végén jelentkezett be a Ruppert Murdoch érdekeltségébe tartozó vállalat, majd idén februárban szállt be a licitbe a Comcast.

Bár a Sky önmagában is vonzó célpont, ez a tranzakció, illetve a Comcast és a Disney között a 21st Century Fox jelentős részeiért vívott küzdelem – amiben egyelőre a Bob Iger vezette Disney áll nyerésre – egy, talán az egész médiaipar jövőjét meghatározó változásra adott kényszerű válasz. A hagyományos tévépiaci szereplők ugyanis azzal szembesültek, hogy az online előfizetős videószolgáltatást kínáló cégek egyenrangú vetélytársaik lettek. A legjobb példa erre a Netflix, melynek piaci értéke az elmúlt hetekben már felülmúlta a Disney-ét is, és többmilliárd dollárt szán saját tartalom előállítására. De hasonló pályán mozog az Amazon is, a Hulu A szolgálólány meséje című sorozattal robbantott óriásit és a hírek szerint az Apple is készül belépni erre a piacra.

Így érhető, hogy a szegmens régi szereplői akár dollár tízmilliárdok árán is igyekeznek megerősíteni pozícióikat. A Sky-ért indult versenyfutás egyébként rendkívül kedvező hatással van a fizetőstévé-szolgáltató részvényeinek árfolyamára, 2016 decembere óta 95, míg a múlt évben 55 százalékkal drágultak a cég papírjai a Reuters közlése szerint.

  • Megosztom