Gyerekeknek segített a UPC Direct

A UPC Direct támogatást nyújtott a Messzehangzó Tehetségek Alapítványnak, amely szociokulturálisan nehezebb helyzetből induló gyerekek számára szervez tehetséggondozó programokat és nyári táborokat. Az idei júliusi tábor műhelymunkáiba Grecsó Krisztián és a Greenpeace biológusa is becsatlakoztak.

A UPC Direct műholdas televízió szolgáltató nemcsak a lakossági szórakoztatást tűzte ki céljául, a vállalat filozófiájában a szociális érzékenység is szerepet kap. A vakáció időszaka sok fiatalt különösen fájóan érint, ha szociális helyzetük miatt nem tudnak elutazni, táborozni vagy nyári programokhoz csatlakozni. A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány 10 éve azon dolgozik, hogy táboraik keretében egyszerre szakirányú tehetséggondozásban és nyári szórakozásban részesítse a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekeket. A UPC Direct pedig szívesen támogatta a kezdeményezésüket idén is.

A júliusi nyári táborok keretében közel 100 fiatalnak szerveztek természettudományos, művészeti és informatikai workshopokat, továbbá önismereti-személyiségfejlesztő táborokat kamaszoknak.

A META táborokban különleges tehetségű gyerekek vesznek részt, akik hátrányos szociális helyzetből érkeznek, ennek megfelelően másfajta oktatási módszertannal is közelítenek az oktatók képzésük során. Az alapítvány tehetségfejlesztő, pszichológus és gyógypedagógus szakembereket kért fel programjai módszertanának kidolgozására. Ebben kiemelt hangsúlyt kap a személyiség fejlesztése, a játékosság és az interaktivitás, és nagyobb figyelmet szentelnek a tábori közösségi atmoszféra kialakításának is.

Jövőképet és szakirányú fejlesztést kapnak

A gyerekek azért is szeretik a META táborait, mert a tehetségük szakirányú fejlesztése mellett igazi nyári szórakozásban lehet részük, és a műhelymunkákat vezető önkéntesek között ismert és a szakterületükön kiemelkedőt alkotó emberekkel találkozhatnak.

Minden évben egy fogalom értelmezése köré épülnek a tábori műhelymunkák. Az idén az egyensúly témájában beszélgettek, kutattak és készültek produkciókkal, alkotásokkal a gyermekek a tehetségműhely vezetőinek útmutatása mellett. A természettudományos tábor résztvevői például az „ökomérleg” nevű társasjáték keretében vizsgálták meg a környezetszennyezés egyes formáit, és megoldásokat dolgoztak ki, amelyekkel a természet és az emberek újra „egyensúlyba” hozhatók lennének.

Nem standard oktatás, nem átlagos gyerekeknek

A META táborzói között olyan szociokulturális helyzetük, nemzetiségi kisebbségi helyzetük, mozgásos vagy érzékszervi eltéréseik miatt hátrányt szenvedő gyerekeket találunk, akik a hátrányos helyzetükön túl a tehetségük révén kiemelkednek társaik közül. A META szakemberei szerint a többségi társadalomba való beilleszkedés nehézségei gyakran vezetnek tanulási zavarokhoz, ami könnyen a különleges tehetségek elvesztéséhez, elsikkadásához vezethet.

A tábor szervezésébe különféle területeken tevékenykedő önkéntesek is becsatlakoznak, köztük például tudósok, oktatók, pszichológusok és művészek.

A UPC Direct harmadik éve támogatja a Messzehangzó Tehetségeket.

  • Megosztom