GVH-s megabírság: reagáltak a kiadók

Nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabott bírság összegével és indokaival a Russmedia Kft., a cég jogászai jelenlegi is vizsgálják a határozatot és következő napokban döntenek a további lépésekről. Tegnap a GVH 2,2 milliárd forintos bírságot rótt ki négy lapkiadóra a megyei lapok piacának felosztása miatt.

 

„A Gazdasági Versenyhivatal határozatában foglalt bírság összegével és kiszabásának indokaival a Russmedia Kft. nem ért egyet. A határozatot jogászaink jelenleg is vizsgálják, a következő napokban döntünk a további lépésekről. Az ügy végleges lezárultáig a továbbiakban nem kívánunk nyilatkozni” – olvasható a társaság mmonline.hu-nak eljuttatott közleményében.

 

Mint ismert, tegnap a GVH a hazai médiapiacon eddig példátlan, de a hatóság gyakorlatában is szokatlanul magas bírságot szabott ki négy kiadóra. Az érintett négy cég az Axel Springer-Magyarország Kft. (Axel Springer, új nevén: Mediaworks Kft.), a Russmedia Kft. (Russmedia, korábbi nevén: Inform Média), a Lapcom Kiadó Kft. (Lapcom) és a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. (Pannon Lapok) volt, a bírság összege pedig közel 2,2 milliárd forint.

 

Az ügyben megszólalt a Mediaworks Hungary Zrt. is, amely továbbviszi az Axel Springer megyei napilapjait. A társaság közlése szerint a felvásárlást megelőző átvilágítási folyamat során az akkori tulajdonos tájékoztatta a vevőt a GHV folyamatban lévő eljárásáról és annak lehetséges következményeiről. „Ugyanakkor, az ilyen tranzakciók során szokásos módon a szerződő felek között kölcsönösen elfogadott és biztosított, hogy a tranzakció zárása (2014. szeptember 30.) előtt történt események és azok következményei az előző tulajdonosok és a korábbi menedzsment felelősségi körébe tartoznak. A Mediaworks Hungary Zrt. és részvényese elkötelezett abban, hogy a vállalatot a legmagasabb szintű nemzetközi standardoknak és a magyar jog szabályainak betartásával működtessék” – derül ki a cég közleményéből.

 

A GVH indoklása szerint az érintett kiadók versenykorlátozó megállapodást kötöttek azzal a céllal, hogy a vállalkozások tartózkodnak az egymás földrajzi területeire történő célzott belépéstől. A GVH észlelte, hogy a fent nevezett vállalkozások (illetve azok jogelődjei) között a 2000-ben létrejött (2000 novemberétől, illetve 2002 májusától 2010 áprilisáig fennálló), vasárnapi lapokkal kapcsolatos szerződések kölcsönös versenytilalomra, illetve árak egyeztetésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak.

 

A GVH összesen 2.164.869.000 forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki az alábbiak szerint:

Axel Springer 615.471.000 forint,

Russmedia 480.836.000 forint,

Lapcom 313.140.000 forint,

Pannon Lapok 755.422.000 forint.

 

Ezek az összegek komoly terhet jelentenek az érintett médiacégeknek. Az Axel Springer hazai érdekeltségeinek bevétele tavaly 17,6 milliárd forint volt, vagyis a bírság ennek több mint három százaléka. A Pannon Lapok Társaság még rosszabb helyzetben van, hiszen a tavalyi nettó árbevételük 10 százalékát teszi ki a büntetés. Hasonló arányú terhet jelent a Russmedia-nak is a bírság, míg a Lapcom esetében a tavalyi bevétel 9 százaléka. A nyereséget vizsgálva még megrázóbb lehet a büntetés, a Russmedia (korábban Inform Media néven) és a PLT tavalyi adózott eredményének nagyobb a bírság, de Lapcom esetében is csak néhány tízmillióval marad el a profittól. Az Axel Springer kedvezőbb helyzetben van, igaz a büntetés összege a társaság tavalyi nyereségének több mint negyede.

  • Megosztom