GVH eljárás az Alza.hu ellen – reagált a webshop

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a webáruházat üzemeltető Alza.hu Kft.-vel szemben, mivel a szervezet úgy véli, hogy a vállalkozás „Black Friday” akciója megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát. Az Alza.hu reakciójában hangsúlyozta, hogy céljuk az, hogy bebizonyosodjon, a fogyasztók érdekeit szolgálta a kereskedelmi gyakorlatuk.

A GVH szerint a vállalkozás akciójának népszerűsítésére alkalmazott képi és szöveges üzenetek azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy kiemelkedő mértékű, akár 80%-os kedvezményre tehetnek szert a Black Friday idején történő vásárlással. A hatóság azonban valószínűsíti, hogy az akcióban részt vevő termékek csupán egy szűk köre volt elérhető 80% feletti kedvezménnyel, és a kimagasló árleszállítás nem a hirdetésekben kiemelt termékeket érintette. Továbbá gyanítható, hogy a vállalkozás ugyanilyen elnevezéssel az év folyamán többször is folytathatott kampányokat, amelyekre szintén kiterjed a GVH vizsgálata.

Az akció, különösen a jelentős megtakarítás ígérete erőteljesen befolyásolja a fogyasztói döntéseket, és e hatás fokozottan érvényesül a karácsony előtti időszakban. Fontos azonban, hogy a vásárlók ilyenkor is körültekintően járjanak el. A GVH korábban több alkalommal szabott ki versenyfelügyeleti bírságot a fogyasztókat megtévesztő „Black Friday”, illetve adventi hétvégi akciók miatt. A Hivatal emellett tájékoztatót is közzétett, amelyben összegezte a lényegesebb tudnivalókat, amelyekre a fogyasztóknak érdemes tekintettel lenniük az internetes vásárlások alkalmával.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az Alza.hu közleménye szerint a cég mindig pontos, és az irányadó jogi rendelkezésekkel összhangban álló tájékoztatást nyújt ügyfeleinek. Kampányaik során a valós, és a fogyasztók által ténylegesen elérhető kedvezményekre vonatkozó teljes körű információt mindig részletes magyarázattal teszik közzé, minden egyes kampányukat a vevőik igényeihez igazítva alakítják ki.

Közölték azt is, hogy a versenyfelügyeleti eljárás során minden tekintetben együttműködnek a Gazdasági Versenyhivatallal, azonban hangsúlyozták, hogy az Alza.hu Kft. célja, hogy a versenyfelügyeleti eljárás során bebizonyosodjon, hogy a társaság kereskedelmi gyakorlata minden tekintetben a fogyasztók érdekeit szolgálta. Ennek megfelelően az Alza.hu Kft. meggyőződése, hogy a versenyfelügyeleti eljárás során a Gazdasági Versenyhivatal arra a következtetésre fog jutni, hogy jogszerűen és tisztességesen járt el a piacon a tényleges és potenciális ügyfelei irányába.

  • Megosztom