Gondok az Apple-nél

Nem úgy fogy az iPhone X, ahogyan várták, a hírek szerint az Apple nagymértékben csökkenti a legújabb készülékének gyártási mennyiségét.

A legnagyobb gyártók eladási statisztikái szerint a karácsonyi szezonban az Apple adta el a legtöbb készüléket, azonban egyáltalán nem a várakozásoknak megfelelő összetételben. Elsőnek az Apple, másodiknak a Samsung, harmadiknak pedig a Huawei futott be, a karácsonykor legtöbb készüléket eladók versenyében – írja közleményében a Phonebox.

A frissen napvilágot látott statisztika szerint a 2016-os évtől eltérően közel sem a legújabb készülékükkel aratták le a babérokat. A legtöbbet eladott telefon ugyanis a még 2016-ban megjelent iPhone 7 volt. Ez megerősíti a Bloomberg által nyilvánosságra hozott információt, mely szerint az Apple 35 millió példányról 25 millió készülékre csökkentette az első negyedév eladási terveit.

A 2016-os évhez képest gyenge teljesítmény a Phonebox szerint, az iPhone X eddig sosem látott magasságokat elérő árának köszönhető, továbbá a még kiforratlan és több gyerekhibával is rendelkező FaceID iránti bizonytalanságnak tudható be. Jelenleg Magyarországon kapható a világon a legdrágábban az új iPhone X. A legkisebb 64Gb-os tárhellyel rendelkező modell 379.990 forintért, a nagyobb 256Gb-os készülék pedig 436.990 forintért vihető haza, ha nem kötünk szerződést egyik szolgáltatóval sem. Köztes kapacitást a csúcskészülékből idén nem dobtak piacra, ezzel akarja a gyártó a drágább készülék felé terelni a vásárlókat.

A 2018-as eladásokra várhatóan további negatív hatással lesz a legújabb botrány, miszerint az Apple saját bevallása szerint korlátozza régebbi készülékeinek a teljesítményét, a kezdeti akkumulátor üzemidő megtartása érdekében.

  • Megosztom