Gondban vannak a PC-gyártók

Közzétette a PC-eladások harmadik negyedéves alakulásáról szóló jelentését az IDC és a Gartner. A számok sokkal rosszabbak a vártnál, a PC-piac a legutóbbi három hónap során több mint nyolc százalékkal zsugorodott tavalyhoz képest.

Továbbra is a gazdasági bizonytalansággal, illetve a PC-k helyére pályázó eszközök előretörésével magyarázza a személyi számítógépek forgalmának csökkenését az IDC és a Gartner. Ugyan a cégek eltérő metodikával dolgoznak, de mindkettőjük jelentése szerint több mint nyolc százalékkal estek vissza a PC-eladások a harmadik negyedévben, a piac zsugorodása gyorsabb volt a vártnál. Az IDC szerint 87,8 millió személyi számítógép fogyott 2012 harmadik negyedévében, ez 8,6 százalékkal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában – a vállalat korábban 3,8 százalékos zsugorodást jelzett előre. A Gartner 87,5 millió gép eladásáról számolt be, ez 8,3 százalékkal kevesebb a tavalyinál – olvasható a hwsw.hu oldalon.

A jelenség világméretű, az összes földrajzi régióban meredeken csökkent a PC-k forgalma, derül ki az elemzőcégek által közölt adatokból. Észak-Amerikában volt a legnagyobb visszaesés, itt a szállítások majdnem 14 százalékkal maradtak el a tavalyi szinttől, az EMEA régióban a csökkenés mértéke megközelítette a 9 százalékot, Dél-Amerikában meghaladta a 6, a Távol-Keleten pedig az 5 százalékot.

Az elemzőcégek szerint az egész világon érezhető gazdasági bizonytalanság a vállalatokat arra ösztönzi, hogy elhalasszák az új PC-k beszerzését és a régiek cseréjét, miközben a lakossági szegmensben továbbra is inkább az olyan izgalmas termékekre költik el diszkrecionális jövedelmüket a fogyasztók mint az okostelefonok és a tabletek.

Ezekhez a hatásokhoz hozzájárul a Windows 8 rajtjára való felkészülés, az október végén érkező operációs rendszer megjelenésére várva a kereskedők kisöpörték a készleteiket. A nagy kérdés az, vajon az új Windows az év végén be tudja-e indítani a PC-eladások ismételt emelkedését. Amennyiben ez nem sikerül, nagy esély van rá, hogy 2001 után először éves szinten is csökkenjen a PC-piac forgalma.

Ami a gyártók versenyét illeti, az IDC szerint ugyan a HP eladásai jelentősen visszaestek a vállalat körüli bizonytalanság közepette, de a cég meg tudta tartani első helyét, részesedése 15,9 százalékot tett ki, miközben a második helyezett Lenovo 15,7 százalékra jött fel annak köszönhetően, hogy PC-eladásai tavalyhoz képest 10 százalékkal nőttek. A Gartnernél a Lenovo azonban már át is vette a vezető pozíciót, megfosztva a HP-t régóta őrzött elsőségétől: az elemzőcég számai alapján a Lenovo részesedése 15,7 százalék volt, míg a HP-é 15,5 százalékot tett ki. Érdemes kiemelni, hogy az USA-ban az öt legnagyobb gyártó közül csak a Lenovo tudta növelni PC-eladásait, még az Apple is kevesebb gépet adott el, mint tavaly.

Mindkét cégnél a Dell a harmadik legnagyobb PC-gyártó 10 százalék feletti piaci részesedéssel, míg a negyedik az Acer. A tajvani cég nemrég még a piacelsőségért küzdött és jó esélye volt arra hogy befogja a HP-t, azonban a lakossági szegmensnek való kitettsége és a netbookpiac összeomlása a gazdasági bizonytalanság közepette teljesen berántotta a vállalat PC-eladásait. Az IDC és a Gartner is úgy látja, az Acer eladásai éves szinten mintegy 10 százalékot csökkentek, a vállalat részesedése nem éri el a 10 százalékot sem ma már.

Az ötödik legnagyobb PC-gyártó az Asus, amely évek óta csendben, de biztosan növeli eladásait és mára olyan cégeket utasított maga mögé mint a Toshiba. Az IDC szerint az Asus 10 százalékkal, a Gartner szerint pedig majdnem 12 százalékkal tudta növelni PC-szállításait 2011 harmadik negyedévéhez képest, részesedése mindkét elemzőcég szerint 7,3 százalék volt – írta a hwsw.hu.

  • Megosztom