Áthangolt a Gazdasági Rádió, elnémult a Mária Rádió

Augusztus 20. óta új frekvencián szólal meg a Gazdasági Rádió a fővárosban. A Mária Rádió pedig Budapesten már csak néhány kerületben érhető el. A változásra a budapesti frekvenciaháború következtetében kerül sor.

Sikeresen lezajlott a Gazdasági Rádió átköltöztetése új budapesti frekvenciájukra, a 94,2 MHz-re. A rádió azért került új hullámsávra, mert a 11 éve használatos 105,9 MHz-es frekvenciájukra kiírt tenderen az NMHH Médiatanácsa úgy ítélte meg, hogy a gyakorlatban addig még rádiót nem működtető Hang-Adás Kft. pályázata jobb, mint a Gazdasági Rádió mögött lévő Műsor-Hang Zrt. anyaga.

A frekvenciát elnyerő Hang-Adás Kft. tulajdonosa egyébként az a Kriczki Andrea, aki két évvel ezelőtt is sikeresen pályázott, ám hiába nyerte el a kiszemelt siófoki frekvenciát, mert még négy hónap sem telt el, amikor Echo Penisola nevű vállalkozása máris tulajdonost váltott és a Szivárvány-2 Kft.-hez került a frekvencia. Ennek az új kft.-nek tulajdonosai, Treszl József és Treszlné Góczi Mária vették át a Siófoki Polgári Kör Egyesülettől a fideszes önkormányzathoz közelálló lap, a Balatoni Polgár kiadását. Treszl József nem áll távol a Fidesztől, olyannyira, hogy  2005-ben a Fidesz jelöltjeként indult egy siófoki képviselői helyért a helyi időközi választáson, igaz, egy független riválisa végül legyőzte. (A vs.hu korábban azt írta, elképzelhető, hogy a Hang-Adás körül is előbb-utóbb felbukkanhat egy, a kormánypártok közelálló befektető, valahogy úgy, ahogy a siófoki frekvenciapályázaton is történt.)

Harcoltak, csak ezért nem némult el végleg a Gazdaság Rádió

Bár egy ideig úgy tűnt, hogy a Gazdasági Rádió a történtek miatt frekvencia nélkül maradhat, végül elindultak a 94,2 MHz-es frekvenciára kiírt pályázaton is, ahol Trend FM munkacím alatt pályázva végül nyertek, igaz, ehhez pereskedniük kellett, ugyanis az NMHH Médiatanácsa először a Mária Rádiót üzemeltető FM 4 Rádió Kft.-t hozta ki győztesnek, de a bíróság a hatóság eljárását felülbírálta. Így került végül a Gazdasági Rádió idén augusztus 20-tól a 94,2 MHz-re, ahol egyébként korábban a Mária Rádió szólt Budapesten.

Csak néhány budapesti kerületben fogható a Mária Rádió

A Mária Rádió így végül elvesztette a budapesti frekvenciáját, a napokban emiatt a fővárosban elnémultak, kivéve néhány olyan kerületet, amely közel esik a monori, péceli, gyáli vételkörzethez. Azoknak a hallgatóknak, akik emiatt most nem tudják jó minőségben hallgatni a rádiót, az online hallgatás lehetőségét ajánlják. A Mária Rádió kedvelőinek ezenkívül további opció lehet még, hogy a műholdas DIGI és UPC Direct előfizetői is hallgathatják. IPTV-n keresztül pedig a Telekom (T-Home) és Invitel-előfizetők is hozzáférhetnek a Mária Rádió műsorához. A vallási tematikájú műsor előállítását adományokból, hallgatói felajánlásokból finanszírozzák, némiképp hasonlóan a Klubrádióhoz, amely néhány éve ugyancsak hallgatói támogatásokból tartja fenn magát.

  • Megosztom