Futballisták határok nélkül

Cipruson játszik a legtöbb idegenlégiós, a brazil futballisták a legkeresettebbek és még a Fradi is bekerült a Professional Football Players Observatory és az angol Soccerassociation.com játékosmigrációs kutatásába.

A Professional Football Players Observatory és az angol Soccerassociation.com 69 ország 101 első és másodosztályájú bajnokságának játékosátigazolásait vizsgálta meg a tavalyi évet feldolgozó jelentésben – írta a football-marketing.com.

A játékosimportot figyelő listán csak a klubot váltó külföldi focistákat vették figyelembe, vagyis nem számítottak bele azok a labdarúgók, akik saját hazájukba tértek vissza. Azaz Ronaldinho Flamencóba való igazolását nem szerepelt a kutatásban.

Ciprus a legaktívabb, 2010-ben 219 külföldi játékos játszott a szigetország bajnokságaiban. Ez azt jelenti, hogy egy csapatra átlagosan 7,8 idegenlégiós jutott. A második Görögország 205 labdarúgóval, a harmadik Portugália 182-vel. Érdekes, hogy Magyarország a 7., idehaza 123 külföldi futballista szerepel a pályákon.

A 18 éven felüli játékosok klubokra lebontott rangsorában az európai országok közül a ciprusi Paphos és a skót Celtic vezet 18, illetve 16 külföldivel, a Ferencváros 12 idegenlégióssal a 16. helyen található.

A játékosexport terén – nem meglepő módon – két dél-amerikai ország vezet. A brazilok a legkeresettebbek 283 labdarúgóval, míg Argentína a második 215-tel. A dobogó harmadik fokán Szerbia áll, déli szomszédunk 150 játékost exportált a világ minden tájára.

A kutatás az átlagéletkorokra is kitért, s ebből kiderült, hogy a román és a chilei futballisták hagyják el legnehezebben hazájukat, az országból eligazoló játékosok átlagéletkora 28,18, valamint 27,65 év. A legfiatalabb klubot váltók az angolok 21,18 évvel, a magyarok 24,02-vel a táblázat hatodik helyét foglalták el.


Tags: ,

  • Megosztom