Fordulat jöhet a használtautó-piacon?

Lassult a használtautó-átírások növekedése az idén az első fél évben a DasWeltAuto adatai alapján, amiből arra következtetnek a szakértők, hogy kezd telítődni a magyarországi használtautó-piac. Az idén januártól június végéig 332 562 használt autó cserélt gazdát, ami 11,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakával összevetve. Ugyanakkor tavaly a növekedési ütem még 26,5 százalékos volt.

 

A piac csúcsa 2005-ben volt, amikor 639 104 gépkocsit írtak át Magyarországon. Az idei első fél éves forgalomból a járműkereskedők 27,4 százalékkal részesedtek – idézi az MTI a DasWeltAuto közleményét.

 

Az autócserék 31 százaléka alsó-középkategóriás, 25,8 százaléka kis- és 15,5 százaléka felső-középkategóriás autó volt. A márkák rangsorában ezúttal is az Opel végzett az élen 45 742 autóval, a második legnépszerűbb a Suzuki (34 099 autó), a harmadik a Volkswagen (32 347 autó) volt.

 

Az átírt kocsik 76 százalékának kora meghaladta a 10 évet, 5 évnél fiatalabb mindössze 11,9 százalékuk volt.

 

A közlemény idézi Frank Györgyöt, a DasWeltAuto márkaigazgatóját, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy forgalom dacára a járműpark nem frissül, a járművek átlagéletkora folyamatosan kúszik felfelé, már a tizennégy évet súrolja. Ez beárnyékolja a pozitív trendet, hogy a használt gépkocsik iránt a kereslet a lassulás ellenére óriási, az idén akár rekord is születhet – közölte.

  • Megosztom