Fordulat az okostelefonok piacán

Az idén első alkalommal fordulhat elő, hogy tíz százaléknál kisebb mértékben nő az eladott okostelefonok száma. A Gartner előrejelzése alapján 7 százalék körüli fejlődés várható, összehasonlításként, a legnagyobb bővülés 2010-ben 73 százalékos volt.

 

Már az elmúlt években is érezhető volt, hogy ahogy egyre többen jutnak okostelefonhoz, az eladások növekedési üteme mérséklődik. Az idei lehet az első olyan év, amikor 10 százaléknál kisebb lehet a fejlődés ebben a szegmensben. A Gartner adatai alapján 1,5 milliárd okosmobilt értékesíthetnek világszerte 2016-ban, ami 7 százalékkal múlná felül az egy évvel korábbit.

 

A múlt évben még 14,4 százalékos növekedést mért a piackutató cég 2014-el összevetve. A társaság prognózisa alapján 2020-ban 1,9 milliárd okostelefont adnak majd el.

 

Az érettebb piacokon, mint Észak-Amerika, Nyugat-Európa, Japán, illetve a fejlett ázsiai és óceániai országok már 90 százalékos vagy még magasabb az okosmobilok penetrációja. Emellett a növekedési ütem visszaeséséhez az is hozzájárul, hogy ezekben a régiókban már nem cserélik le évente a készülékeiket a felhasználók. A prémium telefonokat vásárlók például átlagosan 2,5 évente vesznek új eszközt.

  • Megosztom