Fordulat a Népszava ügyében: Puch László lett az egyik tulajdonos

Váratlan fordulat történt a Népszavát is kiadó Geomédia tulajdonosváltása körül, a korábban már bejelentett, lichtensteini bejegyzésű XXI. Century Invest AG helyett ugyanis egy, Puch László, korábbi szocialista politikus és Simon Dénes birtokában lévő cég veszi meg a kiadót. A médiavállalat vezetését a jövőben a korábbi Geomédia-menedzsment látja el, a szerkesztőségek önálló, független működését szerkesztőségi statútumban rögzítik. Puch Lászlót a Népszabadság megszűnését követően a Rádió Q-n adott interjúban már október elején kérdezték esetleges szerepvállalásáról a hazai médiapiacon.

 

A megmaradt kormánytól független újságok szellemiségének megőrzése és kiszámítható finanszírozása érdekében az októberben megkötött adásvételi szerződés felmondása után új tulajdonosa van a korábbi Geomédia-lapoknak, így a Népszavának, a Vasárnapi Híreknek és a Szabad Földnek – olvasható a Népszava weboldalán megjelent közleményben. A lapokat korábban megvásárolni kívánó liechtensteini bejegyzésű XXI. Century Invest AG-vel kötött megállapodás egyoldalú felmondására azt követően került sor, hogy a szerződés hatályba lépéséhez szükséges feltételek többszöri hosszabbítás után sem teljesültek. Az októberi aláírás óta bekövetkezett események kiszámíthatatlansága, nem csak a lapok stabil finanszírozását nehezítették meg, de megkérdőjelezték a külföldi tulajdonos-jelöltek elkötelezettségét a lapok szellemiségének, közéleti-politikai irányultságának megőrzése mellett.

 

A Geomédia új tulajdonosa kapcsán kiadott közleményben jelezték azt is, hogy tekintettel a Népszabadság-bezárását követő eseményekre is, a független és kritikus sajtó ügyét fontosnak tartó, a baloldali, demokrata szellemiség és az európaiság fogalmával leírható értékrend megőrzését fontosnak tartó üzletemberek megteremtették a lapok hosszú távú finanszírozásához szükséges forrásokat. A befektetés kezelését a bécsi székhelyű Horizont Handels und Industrie AG-re bízták, így ez a cég a Népszava, a Vasárnapi Hírek, a Szabad Föld és a hozzá tartozó lapcsalád új tulajdonosa.

 

A Horizont Handels und Industrie AG Puch László volt szocialista politikus és Simon Dénes tulajdonában álló vállalkozás. Puch László kedden tájékoztatta a lapok vezetőit a tulajdonosváltásról. A kiadó vezetését a jövőben a korábbi Geomédia-menedzsment látja el. Puch László közölte, hogy a szerkesztőségek önálló, független működését szerkesztőségi statútumban rögzítik. Eszerint a tulajdonos a szerkesztőségi tartalomba semmilyen módon nem kíván beavatkozni, megóvja a független szellemi műhelyeket mindenféle politikai befolyástól, a szerkesztőségek számára teljeskörű szabadságot biztosít.

 

A tulajdonos és a menedzsment célja, hogy a Szabad Föld megőrizze vezető pozícióját a hetilapok piacán. Folytatódik a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációja, az átalakítás célja, hogy az integrált szerkesztőség megőrizze a Népszava baloldali-demokrata hagyományát és értékeit, ugyanakkor a megújult napilap képessé váljon a Népszabadság által hagyott űr betöltésére, az egykori Népszabadság-olvasók megszólítására is.

 

Puch Lászlót egyébként már október elején kérdezték a hazai médiapiacon kialakult helyzetről, illetve esetleges szerepvállalásáról a Rádió Q-n. Az interjú kapcsán készült írásunkat itt olvashatja el.

  • Megosztom