Fordulat a számítógépek piacán

Régóta várt fordulat jött tavaly a személyi számítógépek (PC) piacán, 2011 után ismét nőni tudott a szegmens. Az IDC piackutató adatai szerint a múlt évben 266,7 millió PC-t értékesítettek világszerte, ami 2,7 százalékos bővülést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

Az egész éves növekedésben meghatározó szerepet játszott az utolsó negyedév, amiben 4,8 százalékos fejlődést produkált a piac. Az október-decemberi időszakban 71,8 millió számítógépet vásároltak a gyártóktól. Az IDC elemzése szerint egyébként főként is az üzleti felhasználóknak köszönhető, hogy jó évet zártak a gyártók, nagyon sok cég ugyanis még mindig a Windows 10-re történő átállás miatt hajtott végre komolyabb beszerzést.

A piackutató szakértői arra is rámutattak, hogy a Windows 10-re való átállás megvalósulása és a kereskedelmi feszültségek, valamint az alkatrészhiány miatt az idei év komoly kihívásokat tartogathat a gyártók számára.

A legtöbb számítógépet 2019-ben a Lenovo adta el, a cég 8,2 százalékos forgalom bővülést tudott felmutatni és piaci részesedése is több mint egy százalékponttal nőtt. A második legnagyobb gyártó, a HP valamivel szerényebb, 4,8 százalékos növekedést ért el, azonban ez a cég is tudta növelni piaci részarányát. A Dell továbbra is rendkívül stabilan teljesít, a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója a múlt évben 46,5 millió személyi számítógépet értékesített, ami 5,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

  • Megosztom