Fontos változás lesz a biztosítási piacon

Alapos tájékoztatás birtokában köthetünk ezentúl biztosítást azoknak a módosításoknak köszönhetően, amelyet az Európai Parlament fogadott el szerdán. A képviselők az európai biztosítás-értékesítés szabályainak harmonizálásával véget kívántak vetni annak a tisztességtelen vagy félrevezető ügyféltájékoztatási gyakorlatnak, amely gyakran az apró betűs részek figyelmen kívül hagyásán vagy egyszerű marketing-üzeneteken alapul.

A képviselők az élet- és egyéb típusú biztosítások értékesítésére egységes tájékoztatási kötelezettséget írtak elő, és egyenlő versenyfeltételeket teremtettek a biztosítótársaságok és a biztosítás-közvetítők számára – közölte az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája.

Egyértelmű tájékoztatás

A biztosítást kötő ügyfeleknek a biztosítás típusával, a szerződéses kötelezettségekről, a fedezett és nem fedezett kockázatról, a fizetési feltételekről egységes, közérthető nyelvű tájékoztatást kell kapniuk. Az ügyfélnek a biztosítás pontos díjával is tisztában kell lennie. A biztosítási ügynöknek meg kell adnia nevét és elérhetőségét, és minden esetleg fennálló érdekellentétről be kell számolnia.

A tagállamok emellett arra is kötelezhetik a biztosítás-közvetítőket, hogy nyilvánosságra hozzák fizetésüket, díjazásukat, jutalékaikat és egyéb, nem anyagi természetű juttatásaikat.

Az ügyfelek igényei

A tagállami hivataloknak össze kell állítaniuk a biztosítás-közvetítők listáját. A biztosítási cégek munkatársainak megfelelő képzettséggel kell rendelkeznie ahhoz, hogy válaszolni tudjanak az ügyfelek igényeire.

A biztosítási ügynököknek legalább 1 250 000 euró értékű felelősségbiztosítást kell kötniük esetleges szakmai hibák esetére.

A biztosítás-közvetítőnek garanciaalapot kell létrehoznia vagy az éves biztosítási díjak összegének 4 százalékát kitevő állandó pénzalappal kell rendelkeznie arra az esetre, ha a biztosító kár esetén nem képes kifizetni az ügyfélnek járó pénzt.

Biztosítási csomagok

Amennyiben más szolgáltatásokkal vagy termékekkel együtt, csomagban értékesítik a biztosítást, az ügyfeleknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy igény szerint vegye meg a biztosítás egyes elemeit. A külön elemekre külön költségek, díjszabás és kockázati tájékoztatás vonatkozik.

A következő lépés

Az Európao Parlament a saját módosító indítványairól szavazott, azonban a teljes jogszabályról nem. Ennek oka, hogy így a parlamenti álláspont megerősítése mellett a ház nyitva hagyja a lehetőséget a Tanáccsal való megegyezésre már az első olvasatban.

  • Megosztom