Fogyókúrán a közmédia

Tovább csökken a közmédiánál dolgozók száma, a Népszabadság beszámolója szerint az MTVA 145 dolgozójától válik meg. A lap úgy tudja, főleg rádiósokat, illetve a távirati irodánál dolgozókat érint a mostani leépítés.

 

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) jelenleg több mint kétezren dolgoznak, közülük küldenek el 145 embert – írja a Népszabadság. Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató a cég üzemi tanácsának írt levelében a működtetési és munkafolyamatok racionalizálásával, a bérköltség csökkentésének szükségességével indokolta az újabb csoportos leépítést – derül ki a napilap összeállításából.

 

Bár az állami média hatalmas összegből gazdálkodik – idén ez 77,7 milliárd forint -, folyamatosan anyagi gondokkal küzdenek. Az MTVA-nál ez a hatodik nagy elbocsátási hullám 2010 óta. A Népszabadság beszámolója szerint 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert küldtek el, azóta évenként 100-200 fővel csökkentik a létszámot, de közben sokakat fel is vesznek nagy fizetéssel. A cég összes dolgozójának bére és azok járulékai évente meghaladják a 15-16 milliárd forintot, az MTVA vezetése az ismétlődő elbocsátásokkal ezt az összeget próbálja meg lejjebb faragni.

 

A napilap értesülései szerint a mostani leépítés legkevésbé a tévéseket érinti. Várhatóan többeket elküldenek a rádiók és a távirati iroda munkatársai közül.

  • Megosztom