A rovat megjelenését a szerencsejáték Zrt támogatta.

Fociőrület és világsztárok Budapesten

Egy frissen alakult magyar filmes csapat készítette Budapesten az oroszországi labdarúgó világbajnokság hivatalos klipjét. Teljes titokban készült a film, és mindössze néhány napja volt a csapatnak összerakni a koncepciót és a stábot, amiben nem kisebb világsztárok működtek közre, mint Will Smith, Ronaldinho, Nicky Jam és Era Istrefi.

Hatalmas lehetőséget kapott egy frissen alakult magyar gyártócég, az Admiral Film, ugyanis május végén Budapesten forgatták az oroszországi futball világbajnokság hivatalos dalának, a Live it Up!-nak a videóját.

A produkcióra az utolsó pillanatban került sor, így nagyon kevés idő, összesen néhány nap jutott a 3 napos forgatás előkészítésére, ráadásul mindezt teljes diszkréció mellett kellett megvalósítani. A film főszereplői Will Smith (aki jelenleg is hosszabb időt tölt Budapesten következő produkciója miatt), Nicky Jam és Era Istrefi előadóművészek, valamint a futball világsztár Ronaldinho voltak.

A klip rendezője a korábban többek között Usher-nak, Lil Wayne-nek és Ludacris-nek is dolgozó Yasha Malekzad volt. Produkciós cége, az Artist Preserve kérte fel a frissen alakult Admiral Filmet a forgatás lebonyolítására. A cég három szakember, György Péter Bruno, Csernóczki András és Varga Máté összefogásaként alakult, akik korábban több nemzetközi produkcióban dolgoztak együtt, 2018-től pedig közös produkciós cégüket is megalapítottak.

Budapest változatos és különleges helyszínei közül a választás a Nagyvásártelepre, a Hajógyári Sziget K-hídjára, valamint Óbuda egyik lakótelepére esett. A produkcióban több, mint 100 táncost, zenészt és futballzsonglőrt láthatunk, hangulatfokozásként pedig driftelő sportautók és vágtató lovasok is szerepeltek.

Technikai különlegessége a filmnek, hogy a sok esetben kizárólag kézi kameramozgatás mellett drónt, valamint steadicam-et használtak a forgatás során, így mind hangzásban, mind pedig vizualitásában unikális film jött létre. A legnagyobb kihívást az idő rövidsége és a produkciós előkészületek komplexitása jelentette. A helyszíneknek, szereplőknek és magának a stábnak a kiválasztása is rekordgyorsasággal kellett, hogy meglegyen, így a film gyártása rendkívül intenzív tempóban zajlott: átlagosan minden nap 14 forgatási óra volt előjegyezve, nagyon rövid szünetekkel. A nyersanyagok felvétele közel egy egész hetet vett igénybe, ami további más országokban való forgatásokkal egészült ki. Ezután pedig következett majdnem 2 heti filmes utómunka, hogy a világbajnokság rajtjára elkészüljön a klip. A film hivatalos premiere ma van, a következő hetekben pedig a világ szinte minden pontján fogják vetíteni a világbajnokság alatt és után is, így ahogy általában lenni szokott: már most borítékolható, hogy az idei nyár egyik slágere is ez lesz, hiszen Nicky Jam-nek és Esta Istrefinek is többszázmilliós nézettségű klipjei vannak, Will Smith neve pedig garancia a sikerre.

Ennyi sztárral egyszerre dolgozni komoly kihívást jelentett, elsősorban a szervezés, a diszkréció és a megfelelő körülmények biztosítása szempontjából. A forgatás során azonban nagyon professzionális módon, barátságos és jó hangulatban dolgozott mindenki, türelemmel és tisztelettel egymás iránt, így a produkció végig nagyon gördülékenyen zajlott. Örömmel töltötte el a teljes csapatot, hogy Budapest és Magyarország egy újabb nemzetközi produkcióval került fel a világtérképre.

  • Megosztom