Foci VB: a brazilok a favoritok

A világbajnokság esélyesének világszerte Brazíliát tartják az Ipsos felmérése szerint a kutatás során megkérdezettek 39 százaléka várja a rendező országot az első helyre. A világ lakosságának bő háromnegyede (78%-a) hallott, olvasott híreket a június közepén induló labdarúgó világbajnokságról.

 

A holnap kezdődő labdarúgó világbajnokság óriási érdeklődéssel várt esemény, a világ 26 országában megkérdezett emberek 78 százaléka már találkozott valamilyen közvetlen információval. Főleg a rendező kontinens országaiban magas, 90 százalék feletti a figyelem, de a dél-amerikaiak mellett az érintett belgák és franciák körében is szinte teljes körű az érdeklődés. Legkevésbé az egyiptomiakat foglakoztatja a világbajnokság – 36 százalékukat -, de az USA polgárait sem hozza igazán lázba – csak 42 százalékukat. A magyarok tájékozottsága elmarad a 78 százalékos átlagtól, de azért magas szintű, héttizednek vannak friss ismeretei a futball vb-vel kapcsolatban.

 

A foci világbajnokságról informáltak 16 százaléka fanatikus szurkoló, aki tervei szerint minden meccset megnéz. Ennél többen vannak (27%-nyian), akik csak a kedvenc csapatuk mérkőzéseire kapcsolnak majd. Az emberek harmada ritkán, csupán alkalmanként fog odafigyelni a vb-re, egyharmadnyian pedig egyáltalán nem követi majd. A magyarok az átlagosnál visszafogottabb érdeklődést mutatnak a brazíliai világbajnokság iránt, de azért nálunk is lesznek hívei az eseménynek: 8 százalék az összes meccsre odafigyel, 20 százalék a kedvenc csapatra. A hazai lakosság 37 százaléka csak nagyon ritkán néz majd bele a vb meccseibe, 35 százalékot pedig nem érdekli a futball-világbajnokság.

 

A tévét néző emberek nagy többsége (86 százaléka) nem egyedül, hanem baráti, családi körben követi majd a labdarúgó világbajnokság meccseit. Azok is sokan vannak (43%-nyian), akik esetenként a munkatársaikkal tervezik nézni a televíziós közvetítéseket. A tévénézők 41 százaléka úgy gondolja, hogy vendéglátóhelyen, nagy társaságban figyelik majd a mérkőzések alakulását. A magyarok is többnyire szűkebb, családi, baráti társaságban szurkolnak (77%). Egyharmaduk valamilyen étteremben, sörözőben szorít kedvenceiért, míg 22 százalék többnyire kollégáival tekinti meg a közvetítéseket.

 

A világbajnokság esélyesének világszerte Brazíliát tartják. Összességében 39 százalék várja a rendező országot az első helyre. A spanyol szurkolók kivételével – akiknek fele saját csapatuk győzelmére számít – minden ország polgárai a brazilokat tekintik az első számú favoritnak. Világszerte Spanyolországot említik egyébként a második leggyakrabban, 14 százalék feltételezi, hogy ők vihetik el az aranyat. Németországnak 9, Argentínának 8 százalék adja a legnagyobb győzelmi esélyt, míg Olaszországról csak 4, Angliáról csupán 2 százalék gondolja, hogy vb-t nyer. A magyarok tippjei is hasonlók: 37 százalék Brazíliát, 17 százalék a spanyol csapatot, 13 százalék a németeket, 5 százalék az argentinokat várja a labdarúgó világbajnokság győztesének.

  • Megosztom