Foci minden mennyiségben

Miért van az, hogy foci vb idején mindent labdával, gyeppel, szurkolókkal, és szambával (na jó, ez idei specialitás) akarnak eladni nekünk a marketingesek? A sportszertől a sörön és a kábeltévé szolgáltatáson át a fájdalomcsillapítóig. Vagy éppen perzsaszőnyeget, fogkefét, autófestéket, plasztikai beavatkozást. Összeszedtük, hogy a brazíliai vb idején a hazai médiában mely cégek hirdették focis kreatívval portékájukat. Az eredmény minden képzeletünket felülmúlta…

Az eseménynek 22 hivatalos támogatója volt (teljes lista: http://www.fifa.com/worldcup/organisation/partners/). A világbajnokság logóját és a hivatalos szponzor/támogató titulust csak ők használhatták kampányaikban, ám ahogy láttuk, a többi cég e nélkül is tökéletesen megoldotta reklámjainak „focivébésítését”. A főszponzorok közül páran már 2013-as hirdetéseikbe becsempészték az esemény logóját (nálunk pl. a Sony és az Emirates), de legtöbbjük csak 2014 tavaszán kezdte el élesben a vb-s kommunikációt.

A 22 szponzor közül azonban mindössze 7 volt aktív a magyar nyelvű médiában (Adidas, Coca-Cola, Hyundai/Kia Motors, Sony, Continental, Johnson&Johnson, McDonald’s), és ők sem egyforma intenzitással. Az Adidas sportszermárkának például csak az interneten futott egy vébés nyereményjátéka, a látványos nemzetközi tévészpotok közül egy sem ment a hazai csatornákon, csupán az Adidas dezodor és tusfürdő brazil strandfocis filmjeibe futhattunk bele április-májusban. A McDonald’s-nak sem volt brazil vébés tévészpotja, pedig június-júliusban aktívan hirdetett a magyar nyelvű csatornákon. A sajtóban voltak ugyan az eseményhez kapcsolódó PR-jellegű megjelenései (McDonald’s BringaMánia program: „Tekerj el Rióba!”), de csak elvétve. A másik öt főszponzornak ennél látványosabb volt a vébés kommunikációja, külön az alkalomra készített szpotokkal, a Kia és a Hyundai esetében vébés limitált szériával (Kia Cee’d FIFA, Hyundai Go! Brasil).

Az esemény hivatalos támogatóin kívül összesen 99 cég gondolta úgy, hogy kereskedelmi vagy kommunikációs szempontból kifizetődő, ha meglovagolja a focis hullámot. Vannak termékkategóriák, ahol ez a kapcsolódás egyértelmű, mondhatni hagyományos – például a tévékészülék, a sportruházat, a sör, a chips vagy a sportfogadás – de van, ahol viszonylag új keletű, vagy legalábbis korábban nem volt ennyire általános. Például az élelmiszerláncok és hipermarketek esetében, amelyek közül most hatan is a vb köré építették kommunikációjukat. A Tesco volt ebben a legerősebb, már április végén elindította hűségprogramját, amelynek kampányában maga Pelé mondta el, milyen focilabdát és hátizsákot lehet vásárolni az összegyűjtött hűségpontokkal, nyáron pedig Technika márkájú tévékészülékét, feltuningolt sörválasztékát („Pályán a Tesco sörválogatott”) és aktuális akciós termékeit („Lemeccseltük a jó ajánlatokat”) hirdette focis kreatívokkal. A Lidl-nek is voltak hivatalos vb-licences termékei, ezeket reklámozta május közepétől „Focihetek” kampányában, amit június-júliusban a meccsnézéshez kapcsolható akciós élelmiszerek kommunikációjával bővített. Az Aldi szintén a meccsnézést kísérő étkezésekre fókuszált és kínált hozzá grilltermékeket, sör- és borkorcsolya recepteket („A gólöröm ízei”), az Auchan tévét és kamerát kínált akciós áron, és szervezett közös meccsnézést, illetve családi focibajnokságot. A CBA-nak a Henkellel és két sportszerbolttal volt júniusban közös cross-promóciója, “Űzzön sportot a vásárlásból a CBA-ban!” fősorral. A Metro nagykereskedelmi lánc pedig csak annyit tett, hogy „vébésített” (stadion, vakuk, focilabda + “Világbajnok hetek” szlogen) animációs szpotokkal hirdette aktuális akciós termékeit.

foci_reklam_1

Meccsnézéshez

A bevásárlóközpontok (több vidéki plaza, a Westend és az Eurocenter) közös óriáskivetítős meccsnézésre invitáltak, csakúgy mint jópár bár és söröző. A műszaki áruházak (Media Markt, Eurocenter, Sony Center, Emag, Extreme Digital) akciós tévékészüléket, tabletet, játékkonzolt, laptopot hirdettek – sokszor a főszponzor Sony termékeit. Mint ahogy a T-Mobile és a Telenor akciós kínálatában is előkelő helyen szerepeltek a Sony készülékek. A Telenor emellett MyTV szolgáltatását is a foci vb-vel népszerűsítette („Tévézz akár útközben! Kövesd Telenor MyTV-vel a foci vb-t a közmédia csatornáin”). Volt az eseményre kihegyezett reklámja az összes nagy kábelszolgáltatónak (Antenna Hungária, Telekom, UPC), és egy kicsinek (Austriasat), valamint több kábeltévé csatornának is (Digi Sport, SportKlub, Story4, Cartoon Network). Közülük a Cartoon Network a legfiatalabb szurkolói kört célozta meg nyereményakciójával, arra buzdítva őket, hogy vegyék videóra focis trükkjeiket és töltsék fel a csatorna weboldalára. A legtöbb szavazatot begyűjtő videó szereplője közös edzésen vehetett részt az egyik brazil válogatott focistával, azok pedig, akik szavaztak a videókra, vébés promóciós ajándékokat nyerhettek.

foci_reklam_2

És, ha már ott ül a szurkoló a képernyő előtt, ne maradjon étlen-szomjan! Az esemény egyik hivatalos főszponzora a Coca-Cola volt, amelynek foci vb-s szpotjai arról szóltak, hogy azért támogatja a mundiált és egy sor helyi amatőr focikezdeményezést, mert a futball világbajnokságok rengeteg gyereket inspirálnak mozgásra. Vagyis társadalmi felelősségvállalás irányba tolta el a hangsúlyt, míg fő versenytársa, a Pepsi egy világklasszist szerződtetett és életérzést kommunikált „Élj most!” szlogennel, ütős zenével és majdnem olyan erős médiajelenléttel, mint a Coca-Cola. Ráadásul Messi nemcsak a Pepsi, hanem egyben a cég chipsmárkájának, a Lay’s-nek is reklámarca volt, így a két termék kampánya egymást erősítette. A snack-ek közül a Tuc-nak és a PomBar-nek volt még vébés kampánya, bár ez utóbbi abban merült ki, hogy focimez alakú hűtőmágneseket tettek a chipses zacskókba.

foci_reklam_3

Az alkoholos italok közül három sör- és egy rövidital márka akadt a hálónkba. A Borsodi új Open Air technológiájának kommunikálására használta fel a vb-t. Májusban elkezdte sugározni „Hogyan legyél világbajnok gólkirály 3 lépésben?” reklámfilmjét, aztán júniusban elővette a 2012-es EB-re készített szpotját, amelyben bomba nők végzik a nehéz férfimunkákat, hogy a pasik nyugodtan nézhessék a focit, de a hangsúly mindvégig a szpotok mögé illesztett „Nyiss, fordíts, lyukassz!” szlogenű Open Air tag-en volt. Rajta kívül még két sörmárka hirdetésein tűntek fel focis elemek: a pécsi Szalonsörnek egy „Micsoda ziccer!” fősorú nyereményjátékán és az Aranyfácán egy megyei napilapos naptár-behúzásán („Régen még volt kinek szurkolni a foci VB-n”). A Zwack a vébén szereplő nemzetek lobogóival díszített, extra csomagolású Unicummal jött ki az eseményre, amit focipályával, azon egy éppen lőni készülő Unicum mezes focistával és „Unicum. Több mint 220 éve verhetetlen!” fősorral hirdetett.

A tévéközvetítés szponzorai

Kilistáztuk azt is, hogy a meccsek magyarországi közvetítését kik szponzorálták, és meglepve tapasztaltuk, hogy egyik hivatalos főtámogató sincs köztük (ellentétben például a Bajnokok Ligája meccsek közvetítésével, amit az esemény hivatalos szponzorai mindig támogatnak), sokkal inkább azok versenytársai.

A VB-meccsek közvetítésének szponzorai az M1-en
Austriasat
Borsodi
Burger King
Citroën DS3
Fornetti
Héra Prémium
Ketodex
Mindig Tv
MTVA
Opel Astra+Corsa
Prostamol Uno
Samsung
Tippmix
www.jofogas.hu
Forrás: Kantar Media, AdexSpot

… és egyéb furcsaságok

És ha már a csodálkozásnál tartunk, jöjjenek azok a termékkategóriák, illetve márkák, akiknél egy kicsit meglepőnek tartjuk a focis kreatívokat. A gyógyszerek közül a még indokolható kategóriába tartozik a fájdalomcsillapító, amennyiben ízületi- és izomfájdalom enyhítésére szolgál (Algoflex, Ketodex), de a prosztata bántalmak elleni szer (Prostamol Uno) már nem annyira, bár tény, hogy férfiakból áll a célcsoportja. Az OTP szitkomos kreatív koncepciójába beleillik ugyan egy kanapén szurkolós jelenet, de hogy mennyiben növeli egy befektetési alap népszerűségét, ha az a vébének otthont adó egyik város nevét viseli (OTP Rio 2014 Alap), az nem ilyen egyértelmű. A brazil színekbe öltöztetett fogkefe (Curaprox), a falfesték (Héra), a laminált padló (Diego) és a perzsaszőnyeg (Kabiri Szőnyegház) pedig még ennél is jobban meglepett bennünket. Bár őszintén szólva, egy utcai bőrcipő márka esetében sem ez lenne az a vonal, amit a kreatív brief-ben erőltetnénk (Josef Seibel). Igaz van, akinek mindenről az jut az eszébe…

foci_reklam_4

Aztán voltak olyan márkák is, amelyek csavartak egyet a dolgon és nem a focirajongókat, hanem a velük egy háztartásban élőket kívánták megszólítani vb-s kreatívokkal. A Rossmann drogérialánc rádióhirdetései például az otthon meccset bámuló férfiak barátnőit célozták meg a következő szöveggel: ” – Szia, de jól nézel ki! Új pasid van? – Nem, csak fogadtam vele a meccsre. Én nyertem, és most én szépülök, és ő intézi a háztartást. – Valami extra kozmetikába jársz? – Dehogy, a Rossmannba!”. Hasonló üzenettel operált a fővárosi Körúti Orvosi Centrum is, amely „Unatkozol, amíg a párod a foci vb-t nézi?” szöveggel invitálta rendelőjébe a szépülni vágyó hölgyeket egy celebekkel közös koccintásra.

  • Megosztom