Fizetett a Zsolnay többségi tulajdonosa

Kifizette a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi részvénycsomagjának árát Bachar Najari svájci-magyar üzletember.

A szír származású befektetővel múlt pénteken írták alá a gyár 74,5 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról szóló szerződést, amely szerint Bachar Najari 180 millió forintot fizet a részvényekért, később pedig félmilliárd forint tőkét nyújt a manufaktúrának – írja az MTI.

 

A pécsi önkormányzat az elmúlt 4-5 évben a Zsolnay Kulturális Negyed kialakításával, a Zsolnay mauzóleum felújításával igyekezett erősíteni a Zsolnay márkát, de magának a manufaktúrának a sorsát nem sikerült megnyugtatóan rendezni. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy a Zsolnay márkanév idővel újra a régi fényében tündököl majd, s ebben a munkában a város támogatja a befektetőt.

 

A Budapesten építészmérnöki diplomát szerző, több mint három évtizede Magyarországon élő és magyarul kiválóan beszélő Bachar Najari az aláíráskor azt mondta: elsődleges terve a Zsolnay-porcelán régi rangjának visszaszerzése. Szavai szerint a gyárnak fenn kell maradnia, a fennmaradása pedig azt az üzenetet közvetíti a világnak, hogy Magyarország tiszteletben tartja és őrzi értékeit.

 

A mintegy 200 embert foglalkoztató Zsolnay gazdasági nehézségekkel küszködik, 2011-ben 840 millió forint árbevétel mellett 282 millió forint veszteséggel zárt, a 2012-es árbevétele 602 millió forintra becsülhető, a veszteség várhatóan 270 millió forint lesz.

  • Megosztom