Fiala a Rádió Q megszűnéséről

Az adó emblematikus műsorvezetője szerint olyan önállósága volt a kedden megszűnő Rádió Q-nál, mint senki másnak a rádiós piacon.

A múlt héten jelentették be, hogy megszűnik a fővárosi Rádió Q.  Elvileg még másfél évig használhatnák a 99,5 MHz-es frekvenciát, de a tulajdonos úgy döntött, hogy idő előtt lehúzza a rolót.

Ennek kapcsán a hétvégén a Bors kereste meg a rádió KeljFelJancsi! című műsorát vezető Fiala Jánost.

„Ez egy olyan rádió volt, ahol, ha bekapcsoltad az ablaktörlőt, kinyílt a csomagtartó, de, ha a csomagtartóhoz nyúltál, akkor bekapcsolt a rádió. Nemcsak a Radio Q tulajdonosa volt unortodox, hanem maga az is, ahogy a rádió működött. De ezt nem lehet elmagyarázni. (…)Egy eszelős f…nak dolgoztam nyolc éven keresztül, de mégis azt csináltam, amit akartam.(…) Viszont ami a szakmámat illeti, olyan mértékű önállóságot élveztem, ugyanennek az előbb említett f…nak köszönhetően, mint a mai rádiózásban Sebestyén Balázstól az akárkiig, senki más. Egészen borzasztó körülmények között, de annak éltem, amit imádtam, amit szerettem” – ecsetelte Fiala a rádió helyzetét a szokásos zavaros stílusában.

Múlt héten a tulajdonos képviselője annyit mondott a megszűnésről, hogy évek óta vitájuk van a médiahatósággal, amit bíróságon szeretnének rendezni. Amennyiben ez számukra kedvezően alakul, akkor nem zárják ki, hogy újból visszatérnek a rádiós piacra. Bár azt nem részletezték, hogy ezt miként képzelik el.

A Médiatanács egyébként legutóbb tavaly ősszel szabott ki büntetést a Rádió Q-ra, miután szúrópróbaszerűen megvizsgálták júniusban egy heti műsorukat. Ez alapján ugyanis kiderült, hogy a rádió nem teljesíti a pályázatban vállalt kötelezettségeit.

Többek között kevesebb szöveges műsorszámot, közéleti műsort, hírműsort, közszolgálati műsort és több ismétlést adtak, mint amire szerződtek. A büntetés mértéke nem volt eget rengető mértékű, ugyanis 60 ezer forint bírsággal sújtották a rádiót működtető Start Média Kft.-t.

A Start Médiának két tulajdonosa van, a felszámolás alatt álló Cél Irodaház Kft., valamint a Consult Kft.-t. Ezek Vadas Szilvia érdekeltségei, de múlt héten a Rádió Q tulajdonosának képviseletében a rádiót alapító – régebben autókereskedőként ismertté vált – Vadas Tamás nyilatkozott.

  • Megosztom