Fergeteges programok a Balatonnál

Idén negyedszer rendezik meg a MOL Nagyon Balaton programsorozatot, amelynek keretében május végétől szeptember közepéig 25 esemény várja az érdeklődőket.

 

2016-ban a Nagyon Balatonhoz például olyan rendezvények kapcsolódnak, mint a Művészetek Völgye, a zamárdi Balaton Sound, a Strand – Nagyon Zene Fesztivál és a B.My.Lake, a balatonföldvári KultKikötő vagy a Paloznaki Jazz Piknik.

 

Az idei sorozatnak ismét stratégiai partnere az MTVA. A közmédia kiemelten foglalkozik a Nagyon Balaton eseményeivel. A Duna TV-ben ismét jelentkezik a Balatoni nyár című magazinműsor, az augusztus 24-től 27-éig zajló Strand fesztivál pedig a Petőfi Rádión szereplő előadókra épül.

 

A Nagyon Balaton látogatottsága folyamatosan nő, tavaly már 880 ezer volt az össznézőszám, és nagyot lépett előre a színvonal, a rendezvény rangja. A rendezvénysorozat célcsoportja igen sokszínű.

 

A belföldi turizmusban tavaly több mint ötmillió vendégéjszakát töltöttek a Balaton mellett, és a rendezvénysorozat komoly hozzájárulást jelent Magyarország országimázsához, a Balaton mint kiemelt turisztikai desztináció megítéléséhez. A Nemzeti Turisztikai Ügynökség havi egymillió forintos fizetéssel álomállást hirdetett: az írói vénával és fotós készséggel rendelkező majdani kiválasztott az elejétől a végéig tudósíthat a Nagyon Balaton eseményeiről.

 

Idén a Nagyon Balaton keretében már három kompkoncertet rendeznek: június 24-én Geszti Péter, július 22-én a Szabó Balázs Bandája, szeptember 10-én pedig a Kiscsillag ad koncertet a Balaton közepén, Tihany és Szántód között a kompon.

 

A Nagyon Balaton május 28-án indul a tó körüli kétnapos Ultrabalaton tömegsport-rendezvénnyel, amelyet tizedszer szerveznek meg. A 11 éves KultKikötő több mint kétszáz programot, köztük négy színházi ősbemutatót kínál három helyszínen (Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves), két hónapon át. A KeszthelyFest keretében július 1-től 3-ig lesznek koncertek (Rúzsa Magdi, Fábián Juli és Zoohacker).

 

Zamárdiban tavaly óta három kiemelt fesztivált tartanak: július 6-tól 10-ig az elektronikus zene fontos eseményét, a tizedik Balaton Soundot (Macklemore-ral és Ryan Lewis-zal, Steve Aokival, Paul van Dykkal és más sztárokkal), augusztus 24. és 27. között pedig párhuzamosan zajlik a negyedik Strand – Nagyon Zene Fesztivál (Hurts, Caro Emerald, Tom Odell) és a B.My.Lake (Richie Hawtin, Carl Cox, Dubfire és számos dj).

 

A Nagyon Balaton része a VinCE Balaton borfesztivál július 14-től 17-ig Balatonfüreden, a Füredi borhetek augusztus 6. éa 28. között, az ARTplacc kortárs művészeti és design fesztivál július 21. és 24. között Tihanyban. A Művészetek Völgye (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend) július 22-től 31-ig tart, több ezer programmal és fellépővel (például Skye-jal és Rosszal a Morcheebából), a Paloznaki Jazz Pikniken (augusztus 4-6.) a St Germain, az Incognito és Mario Biondi is játszik, a VeszprémFesten (július 13-17.) Jamie Cullum, Lisa Stansfield, Gregory Porter, Omara Portuondo és a Thievery Corporation a sztár, a záróesemény pedig a Kálibuli, amelynek keretében a Balatontól északra, Köveskálon élőzenével, gasztroprogramokkal és a Budapest Bár koncertjével várják az érdeklődőket.

 

Lesz még sok más mellett Plázs Siófokon (a nyitóbuli június 18-án a WellHellóval), Nemzeti Regatta vitorlásfesztivál (Siófok, június 11-12.), a környezettudatosságra épülő Everness fesztivál (Balatonakarattya, június 28-tól július 3-ig) és augusztus 20-án az tűzijáték mellé a Magna Cum Laude ünnepi koncertje Révfülöpön.

 

A rendezvénysorozat június közepétől letölthető applikációja, amely a welovebalaton.hu adatbázisára épül, megmutatja, hová érdemes menni a közelben, legyen az fesztivál, büfé vagy vendégház – olvasható az MTI beszámolójában.

 

 

 

 

  • Megosztom