Felügyelnék a közösségi médiát

Szorosabb felügyeletet követel a közösségi média felett a brit kormánytól több angliai média- és távközlési piaci szereplő. A The Sunday Telegraph című lapban megjelent levelük szerint nem reális elképzelés, hogy az internet használók és a közösségi felületeket működtető cégek szűrjenek ki minden káros tartalmat, ehhez egy független felügyeleti szervre is szükség lenne.

A levelet a BBC, az ITV, a Channel 4, a Sky, a BT és a TalkTalk vezetői írták, akik egy független intézmény létrehozását sürgetik, ami segít kezelni az álhírek, a kiskorúak zaklatása, az online csalások és egyéb webes fenyegetések jelentette kihívásokat. „Ez nem az internet cenzúrázásáról szól: ez arról szól, hogy a legnépszerűbb online platformokat biztonságosabbá tegyük azáltal, hogy biztosítjuk az elszámoltathatóságot és transzparenciát azon döntésekkel kapcsolatban, amiket ezek a magánvállalatok hoznak” – írják többek között a levél szerzői.

Egy interjúban Robert Peston, az ITV részéről arról beszélt, hogy még néhány év, mire elkészülnek az internet biztonsággal kapcsolatos törvények. A brit kormány egyébként készített egy tanulmányt még tavaly, és egy konzultációs időszak után várhatóan az év vége felé egy White Papert is megjelentetnek a közösségi platformok jelentette kihívásokkal és azok kezelésével kapcsolatban. Emellett a Digitális, Kulturális, Média and Sport Választott Bizottság elnöke, Damian Collins felszólította tavaly a Facebookot és a Twittert, hogy visszamenőleg is számoljanak be minden bizonyítékról a Brexit szavazás orosz befolyásolása kapcsán. Ez a kezdeményezés azonban nem volt túl sikeres, a bizottság nem volt elégedett a válaszokkal, és később Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője is visszautasította, hogy bizonyítékokat adjon át a brit parlamenti képviselőknek.

A közös levelet megfogalmazó média- és távközlési cégek szerint egy új, erre a területre szakosodott felügyeleti szerv hatékonyabb megoldást jelentene.

  • Megosztom