Feltámadtak az okostelefonok

Az első negyedévben tapasztalt erős megtorpanás után újra több mint százmillió okostelefont értékesítettek Kínában a június 30-ával véget ért három hónap alatt.

 

A Canalys piackutató intézet felmérése szerint az idei második negyedévben 104 millió okostelefont adtak el Kínában, a világ legnagyobb mobilpiacán, ami 14,3 százalékkal haladja meg az első negyedévi 91 milliót, de 8 százalékkal elmarad a tavalyi második negyedévben elért 113 milliótól. Január–márciusban negyedéves összevetésben, éves szinten pedig 22 százalékkal volt kevesebb az értékesített készülékek száma.

 

A legnagyobb kínai mobilgyártó, a Huawei és leányvállalata, a Honor 28,5 millió okostelefont adott el a második negyedévben, így piaci részesedése 27 százalékra nőtt. Ilyen magas részarányt egy mobilgyártó sem ért el 2011 második negyedéve óta. A második helyezett, az Oppo piaci részesedése 21 százalékra, míg a Vivóé 20 százalékra rúgott.

 

Elemzésében a Canalys megjegyezte, hogy egyre nehezebb a piaci verseny a kisebb gyártók számára. Az öt legnagyobb mobilgyártó együtt a piac 90 százalékát fedte le idén április-júniusban, míg egy évvel korábban 73 százalékra rúgott ez az arány. Elemzők arra számítanak, hogy a következő negyedévekben csökken az okostelefonok eladása.

 

Tavaly a mobiltelefonok értékesítése 4 százalékkal, 460 millió közelébe esett vissza. A forgalom hanyatlásában közrejátszott, hogy a fogyasztók a legegyszerűbb telefonokról áttértek a középkategóriájú készülékek vásárlására, és nem tartják szükségesnek másik mobil beszerzését. Szerepet játszik az is, hogy az okostelefonok életciklusa erősen meghosszabbodott. A Canalys úgy látja, hogy a piac csak akkor kezd ismét bővülni, amikor 2019 vége felé megjelennek az 5G-s készülékek – írta a mediainfo.hu.

  • Megosztom