Felpörgette a PC-k iránti keresletet a járvány

Tíz éve nem tapasztalt növekedést hozott 2020 a személyi számítógépek (PC) globális piacán, amiben meghatározó szerepet játszott, hogy a koronavírus-járvány miatt széleskörűvé vált a home office és számos helyen áttértek a digitális oktatásra. Az IDC előzetes adatai alapján 10 százalék fölötti bővülés volt a gyártók által leszállított eszközök számában, a piac legnagyobb szereplője a Lenovo volt.

A múlt évben 302,6 millió személyi számítógépet szállítottak le a gyártók, ez 2019-hez képest 13,1 százalékos bővülést jelent. Az IDC elemzésében megjegyzi, hogy hasonló mértékű növekedésre utoljára 2010-ben volt példa, akkor 13,7 százalékkal tudott fejlődni ez a szegmens. A kutatócég hozzátette azt is, hogy a tavalyi eredmény annak fényében különösen figyelemreméltó, hogy az elmúlt egy évtizedben hat olyan év is volt, amikor csökkent az értékesítés.

A 2020-as felfutásban meghatározó volt a Covid-19 járvány hatása, igaz a pandémia kirobbanásakor komoly zavarok keletkeztek az ellátási láncban, amit ugyan az év második felére sikerült kezelni, azonban még az év végén is rendkívül kiélezett volt a helyzet. A kereslet ugyanis jóval nagyobb volt mint a kínálat és nem csak az gyártókat és beszállítókat állította ez nehéz helyzet elé, de a logisztikai szolgáltatókat is. A piaci körülményeket egyébként jól érzékelteti, hogy a múlt év utolsó három hónapja éves összevetésben 26 százalékos növekedést hozott a leszállított készülékek számában.

Az IDC elemzői azzal számolnak, hogy a kereslet jövőre is megmarad és bár a home office-ra és digitális oktatásra való átállásnak már valószínűleg kisebb hatása lesz, de például a gamerek növekvő igényei, vagy a Chrome-alapú eszközök térhódítása az oktatáson kívül a fogyasztói szegmensben tovább bővíthetik majd az eladásokat.

Az piackutató adatai alapján a múlt évben a Lenovo szállította le a legtöbb eszközt, 72,7 millió PC-t, ami 12 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A társaság ezzel 24 százalékos piaci részesedést tudhat magának. A második legnagyobb piaci szereplő a HP 22,4 százalékos részesedéssel, igaz a cég csak 7,5 százalékos növekedést tudott felmutatni tavaly. A harmadik a Dell, míg a negyedik pozíciót az Apple szerezte meg, amivel kapcsolatban érdekesség, hogy kiugró, 29 százalékos növekedést ért el 2020-ban. Igaz még így is csak a piac 7,6 százalékát tudhatja magáénak a vállalat.

  • Megosztom