Felpörgeti a műszaki cikkek piacát a turisztikai szektor újraindulása

Egyes ágazatok cégei szinte egyáltalán nem vásároltak műszaki cikkeket tavaly a pandémia miatt. Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezető igazgatója szerint a turizmus fellendülésével viszont már most ötödével nőtt az egyes kategóriák forgalma főként e szektor beszerzéseinek köszönhetően.

Az elmúlt egy évben egyes ágazatok cégei teljesen eltűntek a műszaki cikkek vásárlói közül, miután sokuk elhalasztotta beszerzéseit a pandémiát kísérő gazdasági hanyatlás miatt. A legnagyobb visszaesést egyes kereskedelmi területeken, valamint a turizmusban működő vállalatoknál tapasztalta az egyik vezető hazai áruházlánc, a MediaMarkt.

A MediaMarkt adatai szerint a vállalati keresletben tapasztalt visszaesést több kereskedőnél is ellensúlyozta az egészségügynek az előző évihez képest megnövekedett igénye 2020-ban, például az egészségügyben felerősödött az igény a műszaki eszközparkok bővítésére vagy modernizálására. A vállalati ügyfelek kiszolgálásából származó forgalmuk tavalyi 10%-os növekedéséhez ezen kívül, az otthoni munkavégzésre való átállás is nagymértékben hozzájárult. Az irodák kényelmét és tisztaságát biztosító berendezések helyett a biztonságos otthoni munkavégzéshez elengedhetetlen számítástechnikai eszközöket és kiegészítőket vásároltak a cégek munkavállalóik számára.

Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezető igazgatója szerint ezek iránt a termékek iránt megnövekedett igényt nem volt könnyű kielégíteni, hiszen az egész világra kiterjedő időszakos korlátozások miatt volt terület, ahol részlegesen leállt hosszabb-rövidebb időre a gyártás, így bizonytalanná vált a szállítás is, viszont mostanra már a kedvező magyarországi járványadatok miatti korai nyitás érzékelteti hatását a forgalomban. A vállalatoknál, állami intézményekben elkezdték pótolni az elmaradt beszerzéseket, de az ébredező ágazatok közül is kitűnik a szállodai, vendéglátóipari szektor beruházási dinamikája.

„Az elmúlt egy, másfél hónapban nekik köszönhetően erőteljesen nőtt a céges vásárlások száma és értéke a háztartási kis- és nagygépek körében – ismertette Szilágyi. A számok egészen megdöbbentőek: a háztartási kis- és nagygépek, valamint televíziók terén 2019 azonos időszakához – vagyis a járvány előtti évhez – képest is 160%-os átlagos növekedést tapasztalunk. Megjelentek újra vásárlóink között a nagyobb szállodák, fizetővendég-szolgáltatók, üzletek és vendéglátóipari egységek. Úgy tűnik a vendéglátóipar talpon maradt szereplői intenzív és hosszú szezonra készülnek. Első lépésben elavult, elromlott eszközparkjukat cserélik le.”

A MediaMarktból elsősorban hűtőszekrények, mosogatógépek és tűzhelyeket vásárolnak a vendéglátóhelyek és szállodák az elmúlt hónapokban, de hatalmas a forgalomnövekedés vízforralók, porszívók és kávéfőzők területén is. Az ügyvezető 30%-os kosárérték-növekedésről számolt be „Több vállalat vásárol, mint korábban, ráadásul jóval nagyobb összegben. Ennek a hirtelen növekedésnek mind a mértéke, mind a koraisága meglepő.”

A magyarországihoz hasonló korlátozás-feloldások bár még nem jellemzőek világviszonylatban, ám az egyre több országban bejelentett enyhítéseknek köszönhetően az áruszállítás is kezd kiszámíthatóvá, tervezhetővé válni. Ez azt jelenti, a kereskedelem bírni fogja a vásárlási hullámot, a MediaMarkt üzleti forgalma a vállalati ügyfelek körében meg fogja haladni idén az elmúlt 2 év szintjét. A műszaki kiskereskedelem növekedését egy jól sikerült hazai turistaszezon – és a vendéglátás nyári bevételeiből ősszel folytatható eszközbeszerzés – fűtheti tovább.

  • Megosztom