Kampányol az UNICEF

Az UNICEF 2,8 milliárd dollár (USD) összegű felhívást tett közzé a humanitárius katasztrófaövezetekben élő 43 millió gyerek megsegítésére.

 

Most először a kampány bevételének legnagyobb hányadát (25 %) kifejezetten a katasztrófaövezetekben élő gyerekek oktatására fordítanák. Idén, az UNICEF jelentős eredményt szeretne elérni a krízisövezetekben élő gyerekek oktatáshoz való hozzáférésében: 2015-ben 4,9 millió gyerek tudott iskolába járni, 2016-ban már 8,2 millió gyerek elérése a cél. Ezeknek a gyerekeknek több mint a fele arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát Szírián belül vagy más országba meneküljön.

 

“Gyerekek millióit szakították ki iskoláikból”, mondta Afshan Khan, az UNICEF katasztrófa program igazgatója. “Az oktatás a gyerekek számára életmentő intézkedés, hiszen a játék és a tanulás lehetőségét nyújtja még a bombák és fegyverropogás közepette is. Idén a kampányunk negyedét oktatási programra fordítjuk. A gyerekek és fiatalok oktatásával egyúttal reményt is adunk ahhoz, hogy el tudjanak képzelni egy jobb jövőt maguk, családjuk és közösségeik számára.”

 

Az UNICEF 2016-os felhívásának mértéke megduplázódott a három évvel ezelőttihez képest. Ennek az az oka, hogy egyfelől a háborús konfliktusok, másfelől a szélsőséges időjárás együtt megsokszorozták azon gyerekek számát, akik otthonaikat kénytelenek elhagyni és további milliók vannak kitéve éhezésnek, erőszaknak, járványoknak és az oktatás hiányának.

 

Jelenleg minden 9. gyerek a világon valamilyen súlyos konfliktus sújtotta zónában él. 2015-ben, a konfliktus által érintett országokban és régiókban élő gyerekek kétszer olyan valószínűséggel halnak meg megelőzhető okokból 5 éves koruk előtt, mint a más országokban élő gyerekek.

 

A klímaváltozás növekvő fenyegetést jelent: több mint félmilliárd gyerek él olyan helyen, ahol az árvíznek szélsőségesen magas az előfordulása, és közel 160 millió gyerek él erősen vagy szélsőségesen aszályos területen. Az El Niño okozta időjárási események pedig további kockázatot jelentenek.

 

Nőtt azoknak az embereknek a száma, akik el kellett hagyják otthonaikat: csak Európába több mint 1 millió menekült és migráns érkezett 2015-ben.

 

“Az elmúlt néhány hónapban saját szememmel láttam gyerekeket szenvedni Burundiban, Észak-Kelet Nigériában és Európa menekült útvonalain”, mondta Khan, “Világszerte gyerekek millióinak kellett elmenekülni otthonról fegyveres konfliktus és erőszak miatt. A globális migránsválság, gyermekvédelmi válság is egyben az úton lévő gyermekek miatt, akik még inkább ki vannak téve a bántalmazás, kizsákmányolás és emberkereskedelem megnövekedett veszélyének.”

 

Az “UNICEF Humanitárius Programok a Gyerekekért 2016” felhívás célja 76 millió ember elérése 63 országban.

 

• A program legnagyobb hányadát – 1,16 milliárd dollárt – életmentő intézkedésekre különítik el a szír menekült válsághoz kapcsolódóan Szíriában, Egyiptomban, Irakban, Jordániában, Líbiában és Törökországban. Ez olyan alapvető szolgáltatásokat is jelent, mint tiszta ivóvíz, immunizáció, oktatás és gyermekvédelmi programok.

• Az UNICEF 30,8 millió dollárt különít el az európai menekült-, és migránsválság kezelésére.

• Az UNICEF 180 millió dollárt különít el a jemeni gyerekek számára, ahol közel 10 millióan azonnali humanitárius segélyre várnak az egy éve tartó fegyveres konfliktus miatt.

• Az UNICEF 25,5 millió dollárt különít el a gyerekek számára a világ egyik legszegényebb régiójához tartozó Burundiban és segítséget nyújtana az onnan Ruandába és Tanzániába menekült gyerekeknek.

• Az UNICEF 188,9 millió dollárt különít el az Észak-Kelet Nigéria konfliktusai okozta humanitárius szükségletek fedezésére Nigériában, Kamerunban, Nigerben és Csádban.

 

Az UNICEF kampánya számos alulfinanszírozott programot is megcéloz, például Afganisztánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Szudánban, ahol a kitűzött célok kevesebb, mint 40 %-át tudták csak fedezni.

 

Az UNICEF mostani felhívása azonnali humanitárius segítséget jelent, de egyben segít felkészülni az országoknak a jövőbeni katasztrófák kezelésére.

 

2015-ben az UNICEF gyerekek millióinak nyújtott humanitárius segítséget – ideértve 22,6 millió ember tiszta ivóvízhez való hozzáférésének biztosítását, 11,3 millió gyerek kanyaró elleni oltását, 2 millió súlyosan alultáplált gyerek terápiás élelmiszerrel való ellátást, és 2 millió gyereknek pszicho-szociális támogatást nyújtását, valamint 4 millió gyerek számára az alapfokú oktatáshoz való hozzáférés biztosítását.

 

  • Megosztom