Felfüggesztették a Népszabadság kiadását, új vezér a Mediaworks-nél

A mai naptól felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és online verziójának kiadását a Mediaworks Zrt. A hivatalos indoklás szerint eddig nem sikerült megteremteni a lap esetében a pénzügyi eredményességet, a további veszteségek elkerülése indokolja a felfüggesztést. A társaság azt is bejelentette, hogy dolgoznak egy új üzleti modell kialakításán és erről konzultálnak az érintettekkel is. A Mediaworks vezérigazgatója, Rónai Balázs távozott, feladatait Katona Viktor veszi át.

 

A jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra – írja közleményében a Mediaworks. A cégcsoport és több mint ezer munkavállaló hosszú távú jövője, valamint a cégcsoport kiadványai a szerkesztőségeken, az olvasókon és a gazdasági sikerességen múlik.

 

A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100.000 példányt meghaladó mértékben csökkent. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel.

 

A Népszabadság jövője érdekében a Mediaworks menedzsmentje arra fog összpontosítani, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a lap számára – derül ki a társaság közleményéből. Ennek keretében a jövőbeli működés biztosítása céljából konzultációt kezdeményez az érintettekkel.

 

A Mediaworks azt is bejelentette, hogy azért, hogy valamennyi érdekelt teljes mértékben ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni, a Népszabadság kiadása valamennyi formájában (beleértve a nyomtatott és az online kiadást is) a mai nappal, az új koncepció kialakításáig, illetve megvalósításáig, felfüggesztésre kerül. A fentiek következményeként az érintett területhez rendelt munkavállalók a munkavégzés alól felmentésre, míg a szerződéses partnerek szolgáltatásai időlegesen felfüggesztésre kerülnek.

 

Annak ellenére, hogy a Népszabadság Szerkesztőségi Statutuma a terület 2015-ben történt reorganizációja és Mediaworks Zrt-be integrálása következtében már nincs érvényben, a Mediaworks konzultációt kezdeményez az érintettek képviselőivel.

 

A Mediaworks Zrt. a társaság megbízott vezérigazgatójává Katona Viktort nevezi ki, aki jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett veszi át a vezérigazgatói pozícióból saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait.

 

2016. szeptember 30-án a Mediaworks Zrt. megvásárolta a Pannon Lapok Társaságát, és a napokban zajlik a cég budapesti operációjának Budapest, Bécsi út 122-124. szám alatti, a Népszabadság-épületben újonnan kialakított és költségtakarékos székhelyre történő költözése, ahol több mint 400 munkahely került kialakításra.

 

A jelenleg tervezett évi 25 milliárd forint forgalmával és közel 1.150 munkavállalójával a Mediaworks és a PLT tizenkét megyében (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Fejér, Vas, Veszprém és Zala) rendelkezik regionális sajtókiadvánnyal. A regionális sajtótermékek a társaság legnagyobb bevételi forrását adják, 50%-ot meghaladó részesedéssel. A Mediaworks-PLT csoport által értékesített napilapok mintegy 75%-a regionális napilap. Ezen felül a cégcsoport országos napilapokat és magazinokat is megjelentet.

  • Megosztom