Felforgatják a Cannes Lions-t

Hallgatott a kritikákra a világ legnagyobb reklámfesztiválját, a Cannes Lions-t szervező Ascential és a jövő évtől jelentős változásokat vezetnek be az eseményen. Többek között olcsóbb lesz a részvételi díj, átalakítják az elismerések rendszerét és jóval rövidebb lesz a rendezvény. A 2018-as Cannes Lions-t kihagyó Publicis jelezte, hogy 2019-től a változások miatt visszatérnek.

Túl drága, túl hosszú, nehezen áttekinthető – többek között ilyen kritikákkal illették a szakmabeliek a Cannes Lions-t, ami évről-évre tízezreket vonz a mediterrán városba és óriási üzletet is jelent. A szervezők ugyan eddig nem nagyon foglalkoztak ezekkel a kritikákkal, azonban a jelek szerint idén már átlépett egy szintet a tiltakozás mértéke, így mélyreható változásokról döntöttek. A nagy átalakításban valószínűleg az is szerepet játszott, hogy az egyik legnagyobb ügynökségi csoport, a Publicis már bejelentette, hogy a 2018-as reklámfesztivált kihagyja, és a WPP Group is erősen szorgalmazta a reformokat.

A Cannes Lions tulajdonosa, az Ascential most bejelentette, hogy miben változtatnak 2018-ban, és a meglehetősen hosszú, és valóban komoly átalakítást jelentő lista a jelek szerint igen kedvező fogadtatásra talált. A Publicis ugyanis már jelezte, hogy 2019-től visszatérnek, igaz az erről beszámoló Adweek összeállításában azt is megjegyezte, hogy az ügynökség is részt vett a reformok kidolgozásában.

A legnagyobb változások között lesz, hogy jóval rövidebb ideig tart majd az esemény. Az elmúlt években rendszerint 8 napos volt, azonban 2018-ban június 18-22. között rendezik meg, vagyis öt napig tart majd. Ezzel párhuzamosan számottevő mértékben csökken a teljes rendezvényen való részvételre jogosító díj, 900 euróval.

A reform elérte a díjazási rendszert is, három Lions kategória – Cyber, Integrated, Promo&Activation – megszűnik, helyettük viszont 5 újat vezetnek majd be. A pontozási rendszert úgy alakítják át, hogy egy Lion elismerés elnyerése még nagyobb hangsúlyt kapjon a shorlistre kerüléshez képest.

Bár a fesztivált közvetlenül nem érinti, a résztvevők számára annál fontosabb lehet, hogy a szervezők egyeztettek Cannes város vezetésével is, így további költségmegtakarításra lehet számítani. A szállodai szobaárak nem emelkednek, valamint több mint 50 étteremben fixáras – 20 és 30 euróba kerülő – menük lesznek elérhetők.

Arról, hogy milyen további változások lesznek, illetve hogyan alakul az elismerések listája itt olvashatnak bővebben.

  • Megosztom