Felemás időszak a Telenornál

A Telenor Magyarország második negyedévi árbevétele meghaladta a 38,8 milliárd forintot, ami mintegy 700 millió forinttal több az egy évvel korábbinál, a növekedésben az okostelefon-értékesítés mellett néhány egyszeri pozitív tétel is szerepet játszott – tájékoztatott a társaság szerdán. Ugyanakkor a kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) egyszeri tételek nélküli nominális értéke az üzleti ügyfelekre kivetett magasabb távközlési adó miatt elmaradt a 2013 második negyedévitől, 14,2 milliárd forint volt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 14,7 milliárd.

A tőkeberuházások összege 1 milliárd forinttal emelkedett a 4G hálózat fejlesztéséhez kapcsolódó beruházások miatt, az idei második negyedévben meghaladta a 2,5 milliárd forintot a tavalyi hasonló időszaki 1,5 milliárd után. Az előfizetések száma 34 ezerrel, 3 millió 435 ezerre csökkent egy kormányzati tender miatt. Az aktív SIM-kártyák száma alapján számított piaci részesedés 31,03 százalék volt 2014 második negyedévének végén – írja a Magyar Távirati Iroda.

A mobilinternet-ügyfelek száma a 2013 második negyedévi 803 ezerről 253 ezerrel, 1 millió 57 ezerre emelkedett, ami 31 százalékos növekedés. Az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétel összege az első negyedévhez képest nőtt, de elmaradt az előző év megfelelő időszakától, 3385 forint volt az idei második negyedévben a tavalyi második negyedévi 3484 forint után.

Egyébként a Telenor Magyarország norvég anyavállalata is szerdán tette közzé második negyedévi gyorsjelentését. Eszerint árbevétele 26,80 milliárd koronára emelkedett az egy évvel korábbi 25,7 milliárd koronáról. A kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 9,62 milliárd koronára nőtt a tavaly második negyedévi 8,86 milliárd koronáról. A cég adózott eredménye 3,25 milliárd koronáról 2,32 milliárd koronára esett részben egyes érdekeltségeinek a vesztesége miatt.

  • Megosztom