A Fal-ügy – megszólalt Kolosi Péter

Nagyot szólt A Fal előre hozott premierje, az RTL Klub új vetélkedője vasárnap este 27,6 százalékos közönségarányt ért el a 18-49 évesek körében. A műsor kapcsán izgalmas üzenetváltás alakult ki a két nagy hazai kereskedelmi csatorna között, amivel kapcsolatban Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az mmonline.hu-nak elmondta, hogy ők nyerték el a jogokat a magyar piacra, azonban olyan információik voltak, hogy a TV2 le akarja másolni a produkciót, ahogyan az korábban a Sztárban sztár esetében történt. Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a TV2-t is, amint reagálnak érdeklődésünkre, frissítjük cikkünket.

Teljes mértékben megegyezik majd a játékstruktúra a múlt vasárnap látott premier előtti adással A Fal esetében, és a műsorvezető is Sebestyén Balázs lesz – mondta el érdelődésünkre Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese. Az új formátum kapcsán a múlt hétvégén a két piacvezető hazai tévécsatorna üzenetváltásának lehettünk tanúi. Ezzel kapcsolatban Kolosi Péter jelezte, hogy több hetes tárgyalássorozat után szerezték meg a produkció magyarországi kizárólagos jogait, és a többkörös versenytárgyaláson a TV2 is versenybe szállt azokért.

A programigazgató hozzátette, hogy az utóbbi hetekben a piacon már voltak olyan információk, hogy a TV2 le akarja másolni az általuk megszerzett formátumot. „Azóta lényegében a saját közleményükkel is elismerték, hogy mi történik. Ezt már egyszer pont így megcsinálták a Sztárban sztár esetében, megnyertük a tendert, aláírtuk a szerződést, a TV2 pedig megcsinálta. Most is meg akartak előzni minket, és az a meggyőződésünk, hogy azért csinálták ezt, hogy a nézők előtt devalválják a formátumot” – fűzte hozzá Kolosi Péter.

Az RTL már építi a magyarországi díszletet, ahogy a közleményükből is kiderült, nagyjából 8 ezer pár jelentkezett már castingra, és képernyőn is bejelentették, hogy indul az új műsor. Kolosi Péter hozzátette, hogy számukra az a lényeges, ami a piacon történik, azonban jelezte, biztos abban, hogy ha a TV2 kijön egy másolattal, akkor a nemzetközi jogok forgalmazója, az Endemol, illetve a formátum tulajdonosa, az NBC megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Az RTL Klub programigazgatója arra számít, hogy 2018 egyik legnagyobb sikere lehet A Fal. A nézettségi adatok azt mutatják, hogy 27,6 százalékos közönségarányt hozott a műsor a 18-49 éves korcsoportban, és ugyanekkorát a teljes népességben is, ami közel 1,3 millió nézőt jelent. Ilyen arányt idén a 18-49 évesek körében az X-Faktor is csak néhány alkalommal tudott elérni – fűzte hozzá Kolosi Péter.

A két nagy kereskedelmi csatorna közötti üzenetváltás egyik érdekes része az volt, amiben a TV2 azt vetette fel, hogy az RTL Klub több műsort is másolt korábban. Kolosi Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a négy említett műsorból – Való Világ, Csillag születik, Szombat esti láz, Konyhafőnök – háromnak a hazai jogai az IKO-nál vannak, ami a TV2 kizárólagos partnere, vagyis saját partneréről állítja ezzel a TV2, hogy másolnak.

Az RTL Klubon tegnap este A Fal premier előtti adását lehetett megnézni, a 100 milliós főnyereményért egy anya-fia páros szállt harcba és végül 11 millió forinttal távoztak. A produkció tavasszal jön majd az RTL Klubon.

A TV2 azt követően, hogy az RTL Klub bejelentette, hogy vasárnap képernyőre kerül a vetélkedő közleményt adott ki, amelyben többek között azt hangsúlyozták, hogy az egyre élesedő nézettségi verseny egyértelmű beismerése, hogy riválisuk híresztelésekre alapozva teszi képernyőre a produkció egy epizódját.

A TV2 közleménye szerint A Fal messze nem olyan egyedülálló formátum, ahogy erre indulásakor az amerikai sajtó is rámutatott, ugyanis legmeghatározóbb eleme vélemények szerint csak egy high-tech változata az évtizedek óta látható The Price is Right című műsor PLINKO játékának. Az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó médiacég közleményében az áll, hogyy az RTL Klub az elmúlt években számos olyan műsort tűzött képernyőre, amelyek nagy hasonlóságot mutattak ismert nemzetközi formátumokkal, ilyen volt például a ValóVilág, a Csillag Születik, a Szombat Esti Láz vagy éppen a most futó Konyhafőnök is.

Az ügy kapcsán megkérdeztük a TV2-t is, amint válaszolnak kérdéseinkre frissítjük összeállításunkat.

  • Megosztom