Ezzel magyarázza a friss botrányt a közmédia

Ismét manipulációval vádolják a köztelevíziót, ezúttal azért, mert Koncz Zsuzsa két részletben leadott koncertjéből nem kerültek adásba a politikailag áthallásos részek. Az MTVA szerint viszont ők készen kapták a felvételeket.

A közmédia úgy adta le Koncz Zsuzsa március 14-én megrendezett koncertjének felvételét, hogy előzőleg kivágták belőle a politikailag áthallásos részleteket, írta tegnap több hírportál, hozzátéve, hogy a koncertet a köztévé két részben adta le, az elsőt augusztus utolsó vasárnapján, a másodikat most vasárnap, így feltehetőleg nem idő hiányában maradt ki az érintett rész. A botrányt Bródy János robbantotta ki, amire az MTVA azzal reagált egy közleményben, hogy ők semmit nem vágtak ki a felvételből, hanem az anyagot készen kapták.

Az MTVA közleménye szerint valótlan hír jelent meg a médiában, azt állítva, hogy a közmédia kivágott dalokat Koncz Zsuzsa tízedik, Aréna-beli nagykoncertjének televíziós változatából. “Ezzel szemben a valóság az, hogy a felvételek előtt lefolytatott egyeztetéseken az MTVA szerkesztői kétszer 52 perces műsort kértek az alkotóktól, akik ezt el is fogadták. Koncz Zsuzsa – ahogy előző koncertjei alkalmával is – saját stábjával közösen döntött arról, hogy mi kerüljön ebbe a kétszer 52 percbe, és ők maguk rakták össze a televíziós koncertet az eredetileg közel két és félórás felvételből. Az adáskész változatot az MTVA így készen kapta az alkotóktól. Ebben az MTVA szerkesztői nem kértek módosítást.”

A közmédia közleménye hozzáteszi: a két részletben ­– augusztus végén és szeptember ­ elején – leadott koncert nagy sikert hozott, a maga műfajában nézettségi rekordot döntött: összesen 350 ezren nézték végig.

Nem az első vitatott eset

A köztelevíziót nem először vádolják az elmúlt időszakban médiamanipulációval. Emlékezetes eset volt, amikor Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét kitakarták a Híradóban, de sokakat az is megbotránkoztatott, amikor a többezres, Operaház előtti ellenzéki tüntetésről tudósítva egy üres utcát mutattak. Nemrégiben pedig Bajor Imre színművész halálhírének elhallgatása váltott ki botrányt. Utóbbit az MTVA azzal magyarázta, hogy a számtalan díjjal kitüntett művésznek nem volt Kossuth-díja, ezért nem számoltak be a haláláról, pedig mint utóbb kiderült, a Híradóba máskor befértek olyan művészek is, akik ezzel a díjjal nem rendelkeztek. Az NMHH Médiatanácsa egyébként azért nem indított vizsgálatot az ügyben, mert Karas Monika elnök szerint senkinek sincs alanyi joga hírnek lenni, és különben sem kívánják a szerkesztői szabadságot korlátozni.

A köztelevíziónál történt manipulációs ügyek miatt már több mint 1000. napja zajlik demonstráció az MTVA Kunigunda útján található gyártóbázisánál.

  • Megosztom