Ezt várjuk az idei évtől – 2. rész

Vajon a televízió vagy a digitális média éve lesz 2015, és milyen reklámokkal lesznek megszólíthatók a közösségi médián szocializálódó fiatalok? Egyáltalán megszólíthatók lesznek? A Marketing&Média szerkesztőbizottságának tagjai rátették a kezüket a varázsgömbre, sorozatunk második részében Beke Zsuzsanna, Kádár Tamás, Novák Péter, Nagy Zoltán Péter, Nyomárkay Kázmér és Ritter Tamás előrejelzését olvashatják.

 

Sztoikus nyugalommal

Kádár Tamás, Sziget Kulturális Szervezőiroda, cégvezető

A jövő év sok szempontból ismét nehezebbnek látszik, mint a korábbi esztendők (kicsit olyan lehet ez a médiaszakmában, mintha minden nap életünk legrosszabb napja lenne, mert mindig rosszabb, mint az előző). A fesztivál- és rendezvénypiac kommunikációs vetületeinek körülményei nem lesznek könnyebbek, a szponzorációs háttér, a hirdetési és médiakörnyezet, a szabályozás újabb és újabb akadályokat gördít a szervezők útjába. Ugyanakkor a saját vállalatom szempontjából nem panaszkodhatok, ez a terület maximum 10-15 százalékát teszi ki az egyébként dinamikusan növekvő árbevételünknek, úgyhogy sztoikus nyugalommal figyelem a hazai eseményeket. Szerencsére a nemzetközi üzleti környezet most kedvez a fesztiválpiacon mozgolódó szereplőknek, úgyhogy van mire építeni.

 

Újabb digitális térnyerés

Novák Péter, IAB, elnök, Használtautó.hu, ügyvezető igazgató

Már-már azt hihettük, hogy tényleg lesz értékelhető növekedés a piacon jövőre, azonban az egyes szektorokat érintő változások beárnyékolhatják a várakozásokat. A reklámadó közvetett hatásai szintén nehezebbé teszik a tisztánlátást. Azonban a fundamentális trendek nem változnak, a digitális marketing és média térnyerését nem akaszthatja meg. Sőt az sem irreális, hogy utoléri a televíziós költéseket.

Erőteljes bővülést várok a mobilhirdetések területén, és ezzel csökkenhet a hirdetők lemaradása a fogyasztók médiahasználatában bekövetkezett változások lekövetésében.

Érdekes és fontos momentum lesz az idén ősszel bejelentett HOPPex elindulása. Ez az ún. publisher network a programmatic selling/buying területén hozhat komoly előrelépést a lokális médiaszereplők számára.

 

K und K

Nyomárkay Kázmér, Marketing&Media, stratégiai igazgató

Erőteljes átalakulás jellemezte 2014-ben a magyar médiapiacot. Alig egy éve új tulajdonosokhoz került a TV2. Megvalósult az Axel–Ringier fúzió, illetve ennek következtében két önálló médiabirodalom kezdte meg működését, és sor került a Sanoma eladására. A médiapiac gyakorlatilag lekörözte a banki szektort, olyan dinamikusan nőtt a magyar tulajdon aránya, hogy ma már messze 50 százalék felett van. Köszönhetően a Central Média belépésének, a HVG esetén a német szakmai befektető kivásárlásának, illetve a TV2 MBO-jának. Érdekes, hogy ezenkívül megjelent a magyar piacon egy újabb osztrák cég a Mediaworks tulajdonosaként, és a Forbes tulajdonosai is az egykori monarchiabeli országokat képviselik. Még akár békés fejlődés is lehetne K und K mintára, ehhez már csak az hiányzik, hogy ebben a kormányzat is partner legyen. Hogy a jövő évet már ne jellemezzék a már-már gyurcsányi időket idéző rögtönző, előkészítetlen, hatásaival nem számoló kormányzati intézkedések.

 

A konszolidáció kezdete

Nagy Zoltán Péter, OTP Bank, marketingigazgató

Ha valami valószínűsíthető, akkor az az, hogy 2015 is izgalmas, fordulatokban gazdag év lesz, a különböző forgatókönyvekből következő prognózisok meglehetősen nagy a szórást mutatnak. Küszöbön a devizahitelek forintosítása, bevezetésre kerül a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, és mindemellett a piac szereplői is változnak. Ezek önmagukban is jelentős változások, következésképp az együttes hatásuk nehezen előre jelezhető. Abban bízunk, hogy a sok változás ellenére 2015 egyben a konszolidáció kezdete is lehet, ami a távolabbi jövőre nézve egy stabilabb, kiszámíthatóbb üzleti környezetet eredményez.

 

Csökkenő reklámköltés

Beke Zsuzsanna, Richter Gedeon, PR- és kormányzati kapcsolatok vezető

A gyógyszeripari szektorban nem várható a kommunikációs és reklámköltések növekedése 2015-ben a szektort érintő megszorítások miatt mind ATL-, mind BTL-vonatkozásban. Az OTC-termékek kommunikációjában továbbra is a tévé mint hirdetési eszköz használata lesz a meghatározó, de folytatódik a trend, amely egyre inkább előnyben részesíti az online, köztük a közösségimédia-platformok használatát. A Richter esetén a romló eredmények miatt lehet számolni a marketingkommunikációs költségek csökkenésével a vállalati márka, az OTC-, valamint a vényköteles termékek kommunikációjának vonatkozásában egyaránt. A piaci változásoknak megfelelően a termékkommunikáció mellett nagy hangsúlyt fektetünk a vállalati márka építésére is.

 

Tabuk dőlnek meg! Minden lehetséges!

Ritter Tamás, Central Médiacsoport, content marketing, értékesítési igazgató

Baráti beszélgetéseken egyre többször hangzik el, hogy annyi változás, mint ami mostanában történik, húsz éve nem volt. A 2014-ben megvalósult médiapiaci változások (fúziók, vásárlások, eladások) – és még nincs vége – igazi piaci hatása az elkövetkező években fog lecsapódni. A piaci koncentráció mellett a kiválások, eladások miatt egy-két új/fiatalabb szereplő megerősödésére is lehet számítani. A jövőt eddig is nehezen lehetett tervezni, de a piaci folyamatokból, közgazdasági törvényszerűségekből, fogyasztási szokásokból kiindulva sok mindenre fel lehetett készülni. Ma a szabályozás oly mértékben beleszól a piaci folyamatokba, hogy az üzleti tervekbe célszerű az előre nem látható történésekre egy nagyobb kockázati összeget is beépíteni, hiszen ennek mindhárom szereplő (média, ügynökség, ügyfél) ki van téve. Ráadásul bármelyiket érintő változás utána kihat a többiekre. Amire korábban azt mondtuk, hogy tabu, azt ma már nyugodtan elfelejthetjük. Nincs tabu, és minden lehetséges, erre kell felkészülni.

A cégek számára a legnagyobb kihívásnak nem a csatornaválasztást, hanem az üzenet megfogalmazását, a jó contentet tartom. Az a tapasztalatom, hogy a kreatív megoldások felé nagyobb a fogadókészség az ügyféloldalon, még akkor is, ha több munka van vele!

  • Megosztom