Ezt hozza az 5G

Háztartásonként átlagosan 10, az internetre csatlakozó eszközt használunk majd 2023-ban globális szinten – derül ki a Cisco legújabb, Annual Internet Report előrejelzéséből. A cég prognózisa szerint 3 év múlva a világ mobilkapcsolatainak több mint 10 százalékát teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb a mostaninál.

Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI), valamint a különböző IoT-alkalmazások elterjedését, beleértve többek között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket.

Az elmúlt 50 év során minden évtizedben bejelentettek egy új mobiltechnológiát, amelyet úttörő innovációk kísértek. A hanghívásokat és az sms-t felváltják az ultra-nagyfelbontású (UHD) videók és a különféle kiterjesztett/virtuális valóság (AR/VR) alkalmazások, ami a mobilkapcsolatok sávszélessége felé is új követelményeket támaszt. A közösségi hálózatok, a video-streaming és a letöltések, valamint az e-kereskedelemhez kapcsolódó mobilalkalmazások 2023-ra közel 300 milliárd letöltést generálnak majd.

„A Cisco éves internet jelentéseiben évről évre igyekszünk előrejelezni a legújabb adatforgalmi trendeket. Ami az évek során nem változott, az a növekedés 3 fő mozgatórugója: egyre több ember és egyre több eszköz csatlakozik az internetre, miközben a sávszélesség is folyamatosan nő. Az egyik legérdekesebb trend az M2M kapcsolatok számának növekedése, amelyet elsősorban a hálózatra kapcsolt autók, az energiaszektor, az okosvárosok és az okosotthonok generálnak” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

2023-ban a világ lakosságának több, mint 70%-a (5,7 milliárd ember) rendelkezik majd mobilkapcsolattal (2G, 3G, 4G vagy 5G). Internethozzáféréssel a Föld népességének 66%-a rendelkezik majd. Az előrejelzés szerint személyenként körülbelül 3, háztartásonként közel 10 hálózatba kapcsolt eszközt használnak majd 2023-ban. Az eszközök és kapcsolatok közel fele (47%) videóképes kapcsolat lesz.

Az IoT-alkalmazásokat támogató M2M (machine-to-machine) kapcsolatok az összes eszköz és hálózati kapcsolat 50%-át teszik majd ki.

2023-ra a hálózatba kapcsolt eszközök 45%-a mobilkapcsolattal, 55%-a pedig vezetékes vagy Wi-Fi hálózaton keresztül csatlakozik majd az internetre. Az 5G hálózatok a mobilkapcsolatok 10,6 százalékát teszik ki 2023-ban

A Wi-Fi hotspotok száma 4-szeresére növekszik az elkövetkező 5 év során. 2018-ban 169 millió hozzáférési pont volt, 2023-ban ezek száma várhatóan eléri az 628 milliót.

Az átlagos globális mobilkapcsolat sebessége több mint háromszorosára, 13 Mbp/s-ról 44 Mbp/s-ra növekszik. Az átlagos globális Wi-Fi kapcsolat sebessége több mint háromszorosára, 30 Mbp/s-ról 92 Mbp/s-ra növekszik. Az átlagos globális szélessávú vezetékes kapcsolat sebessége több, mint duplájára, 46 Mbp/s-ról 110 Mbp/s-ra növekszik.

Régiós trendek

Közép-Kelet Európában az internet- és mobilkapcsolattal rendelkező felhasználók aránya közel 80% lesz 2023-ra. A hálózatokra kapcsolódó eszközök 50%-a M2M modul lesz (pl. szenzorok az energetikában és a mezőgazdaságban, testen viselhető okos eszközök, okos otthon berendezések stb.). Ez az arány 2018-ban 29% volt.

Bár az okostelefonok száma folyamatosan nő, arányuk 2023-ra 26%-ra (2018-ban 31%) csökken a világhálóra csatlakozó készülékek között. A személyi számítógépek és táblagépek arányát a szakértők mindössze 9%-ra becsülik (2018-ban 15%). Az egyéb eszközök esetében legnagyobb arányt az internetre kapcsolódó tévékészülékek képviselik majd (10%).

A régióban 2023-ra a mobilhálózatok 2,5%-át teszi ki az 5G hálózatok, több mint felét (50,5%) pedig a 4G hálózatok. Egy 5G kapcsolat 2,5-3-szor nagyobb forgalmat generál majd, mint a 4G kapcsolat. A vezetékes kapcsolatok átlagos sávszélessége megduplázódik, és eléri a 65,5 Mbp/s-ot.

  • Megosztom