Ezért fragmentálódik annyira a nézettség

A megrendelt televíziós előfizetések terén az átlagos csatornaszám egy év alatt 78-ról 98-ra nőtt. Tipikusan 12 film- és 11 sportcsatorna található az előfizetett csomagokban.

A Netrisk.hu távközlési szolgáltatásokat összehasonlító oldala, a Telenet.hu által készített összesítés szerint amíg 2017-ben a megrendelések 36 százaléka 20 Mbps alatti maximális sebességű internetre vonatkozott, ma már ezek aránya mindössze 20 százalék, miközben a legalább 100 Mbps sebességű előfizetések aránya 26-ról 39 százalékra emelkedett.

Takács Roland, a Netrisk.hu üzletág-igazgatója a közleményükben ismertette: míg a fővárosban az internet megrendelések átlagosan 330 Mbps maximális átviteli sebességre vonatkoznak, addig a nagyobb városokban ez az érték 250 Mbps, a kisebb településeken pedig 150 Mbps körül mozog jelenleg.

Az internetszolgáltatások gyors sávszélesség-bővülését a technológiai paraméterek is segítik, idén eddig az optikai kábelen nyújtott internetszolgáltatások aránya már 26 százalékot tesz ki, szemben a 2017 első öt hónapjában tapasztalt 11 százalékkal. A jelentős kapacitásbővülés ellenére a megrendelt netes szolgáltatások átlagdíja a tavalyi havi 5100 forintról alig mozdult el, idén 5200 forint körül alakul.

A televízióknak egyre nagyobb kihívást jelent a nézettség elaprózódása, magyarán az, hogy egyre több csatorna között oszlik meg a nézők figyelme, csökken az egy televízióra jutó nézőszám. Ezt a trendet a Telenet.hu adatai is gyönyörűen visszatükrözik. A megrendelt televíziós előfizetések terén ugyanis az átlagos csatornaszám idén 98-ra nőtt a tavalyi 78-ról.

A csatornák száma különösen a kábelszolgáltatóknál emelkedett, és a csomagban (telefonos, illetve internetszolgáltatással együtt) megrendelt televíziós szolgáltatások körében átlagosan a 110-et is meghaladja.

A megrendelt televíziós csomagokban a tematikus csatornák közül átlagosan 14 helyet foglalnak el az ismeretterjesztő csatornák, és átlagosan 12 film- és 11 sportcsatorna szerepel. A HD minőségben nézhető csatornák száma a tavalyihoz hasonlóan 2018 eddigi hónapjaiban is 12 volt.

A Telenet.hu-n rendelt mobiltelefonos szolgáltatásoknak már a 42 százaléka korlátlan beszélgetést biztosító előfizetés. Ezek a csomagok jellemzően nagyobb mobiladatcsomagot is biztosítanak, ezért a szolgáltatásért havonta átlagosan 13 300 forintot fizetnek az ügyfelek, míg a hagyományos előfizetéses csomag átlagos havidíja 5400 forint.

  • Megosztom