Ezeket telepítsd a mobilodra, ha utazni indulsz

A mobilelőfizetők többsége már nálunk is okosmobilt használ, számuk eléri a 3,3 millió főt. Háromnegyedük soha nem kapcsolja ki készülékét, tízből kilencen pedig legalább alkalmanként letöltenek valamilyen mobilalkalmazást. Legnépszerűbb appok a térképek, navigációk, ezt követi a kommunikáció és a játék, majd a közösségi média – derül ki az eNet felméréséből. A CIB Bank szakértői összeállították azoknak az alkalmazásoknak a listáját, amelyek jó útitársak lehetnek.

 

Hogy el ne tévedjünk

 

Utazáskor az első és legfontosabb, hogy odataláljunk tervezett úti célunkhoz. A Google Maps megrajzolja az ideális útvonalunkat, és már csak követni kell az utasításait ahhoz, hogy rendben megérkezzünk. Ugyan régóta tudjuk, hogy minden út Rómába vezet, de hogy melyiken érdemes elindulni, az meglehetősen forgalomfüggő. A Waze alkalmazás segítségével autóstársainktól első kézből kapjuk az információkat, hogy melyik úton folyamatos a forgalom, és hol futhatunk bele dugóba. Felhasználóként nemcsak használhatjuk a mások által küldött jelzéseket, mi magunk is tehetünk azért, hogy másoknak is megspóroljunk némi bosszúságot.

 

 

Szállásfoglalás és útikönyv a telefonon

 

Belföldön a szallas.hu, külföldön például a booking.com applikációja segíthet megtalálni a nekünk való hotelt, panziót vagy éppen hostelt, de ha szívesebben alszunk helybeliektől bérelhető lakásban, akkor számos lehetőséget találhatunk az airbnb applikációjának segítségével is.

 

Hol szálljunk meg? Hol ebédeljünk? Hova menjünk este szórakozni? Erre való az útikönyv. De minek magunkkal cipelni egy könyvet, amikor ott van a folyamatosan frissülő Tripadvisor, ahol más utazók élményeiből (jókból és rosszakból) okulhatunk, megtudhatjuk a jellemző árakat, a nyitva tartást és még sok-sok praktikus információt. Ha pedig szívesen segítenénk más utazóknak a választásban, ne habozzunk mi sem megosztani másokkal a tapasztalatainkat!

 

 

Okosan a pénzügyekkel is

 

A CIB Bank mobilalkalmazásával a legszükségesebb, leggyakrabban használt banki funkciókat bárhol, bármikor elérhetjük mobiltelefonunk segítségével, ráadásul a tranzakciós díjak lényegesen kedvezőbbek, mint a bankfiókokban vagy a telefonos ügyfélszolgálaton. Hasznos lehet, hogy bármikor megemelhetjük napi költési limitünket, ha esetleg nagyobb összeget szeretnénk költeni, vagy például az autóbérléshez biztonsági letétre van szükség, de jól jöhet az is, hogy az utazás során az applikációban minden tranzakciónkat nyomon követhetjük, így pontosan láthatjuk a költéseinket, és ehhez nem kell számítógépbe belépve internetbankot használni. Külföldi utazás alkalmával segít az alkalmazásban elérhető devizaváltó is, melynek köszönhetően valós időben frissülő devizaárfolyamokkal számolhatjuk ki, hogy az elköltött deviza mennyi is forintban.

 

Bár külföldi nyaraláskor is érdemes készpénzmentes megoldásokkal fizetni, azért általában elkerülhetetlen, hogy legyen nálunk a helyi pénzből is. Ehhez pedig érdemes tudni, hol van a legközelebbi ATM. A CIB anyabankjához, az Intesa Sanpaolohoz tartozó összes – mintegy tízezer – automata megtalálható a bankcsoport ATM-kereső applikációja segítségével.

 

 

Eső előtt köpönyeg

 

A szabadtéri programokkal töltött napok kiválasztásában sokat segíthet, ha tudjuk, melyik nap milyen időjárással számolhatunk. Ehhez ma már nem kell népi megfigyelésekre támaszkodni, vagy a tévében nézni az időjárás jelentést. Az időjárási appok, mint például az Időkép, világszerte megmutatják, melyik nap kell esőkabát, és mikor fürdőnadrág.

  • Megosztom