Ezek a munkáltatói márkaépítés globális trendjei

A különböző kutatásokból látszik, hogy az elmúlt években a munkáltatói márkaépítés fontossága még erőteljesebb lett a vállalatok körében. A People matters és a Monster.com közös kutatása szerint a vállalatok 61%-a elsősorban azt várja a munkáltatói márkaépítéstől, hogy minél erősebb pályázókat vonzzanak be magukhoz, majd ezt követi a kiválasztás hatékonyságának növelése az időtartam és a költségek csökkentése által.

Mindezen célok elérése érdekében természetesen megfelelő nagyságú anyagi forrás biztosítása is szükséges, és erre hajlandóak is áldozni a vállalatok. Szintén a fent említett kutatás szerint globálisan növekszik a munkáltatói márkára fordított kiadások aránya a teljes márkákra fordított összköltésen belül.

Érthető ugyanakkor, hogy felmerül a kérdés, kifizetődik ez a vállalatnak valamikor? Egyértelműen, igen. Amennyiben a vállalatok alaposan megtervezett munkáltatói márkaépítésre költenek, akkor a fenti célok elérésével a befektetett összeg bőven megtérül.

A pozitív munkáltatói márka hatása

A Betterteam felmérése szerint a jelöltek 62% utánanéz az adott vállalatnak a jelentkezés előtt és nagyon nem mindegy, mit hall vagy talál róla. 10-ből 7-en ugyanis elfogadják azt, amit a munkavállalók a vállalatról mondanak. Amennyiben egy vállalatnak pozitív a megítélése a piacon, úgy egy adott állásra általában kétszer annyi jelentkező pályázik, mint a negatív hírnévvel jelentkezőkhöz, így nekik átlagosan 10%-kal kevesebbet kell költeniük a toborzásra. Ezzel szemben egy kétes hírnevű vállalathoz még a piacinál magasabb fizetésért sem szívesen jelentkeznek az álláskeresők.

Mire költsünk, hogy jobb legyen a vállalat hírneve, és megkülönböztessük magunkat másoktól? Mit csinálnak a legjobbak manapság? Mit mutatnak a trendek?

A munkavállalói értékajánlat szerepe és megjelenítése

Az volna az ideális, ha a vállalatnak egy elfogadott és támogatott szervezeti kultúrája lenne, elkötelezett munkavállalói, és zökkenőmentes beléptetési folyamata, megfelelő munkáltatói értékajánlattal (EVP), mely összhangban van a vállalati küldetéssel, az értékekkel és a HR stratégiával – állapítják meg az MPRSZ publikációjának szerzői, Kádár Balázs és Torjai Csaba. Az Universum felmérése alapján a világ legvonzóbb vállalatainak 84% rendelkezik EVP-vel. A másoktól való megkülönböztetésben azonban kiemelt szerepe van annak is, hogy ezt milyen formában mutatjuk be. A vizualitás révén tudják ugyanis a vállalatok a saját egyéniségüket, személyiségüket megmutatni, és másoktól megkülönböztetni magukat.

A hagyományos csatornák helyét a közösségi média veszi át

A People matters és a Monster.com kutatása alapján még mindig nagy szerepe van a cég karrier oldalának, de ez ma már bőven nem elég. A legvonzóbb vállalatok erőteljesen növelik a jelenlétüket a közösségi médiában is. A különböző generációkhoz tartozó és az eltérő tapasztalattal rendelkezők pályázókat másképpen kell megszólítani, más és más tartalom szükséges, és ezt csupán hagyományos csatornákkal már nem lehet megoldani. A vizuális megjelenés is meghatározza a közösségi média formáját: ami működik a Twitteren, nem biztos, hogy működik a Facebookon vagy a Youtube-on.

Mit érdemes ezeken a trendeken felül egy vállalatnak tekintetbe venni?

A munkáltatói márka stratégiád legyen összhangban az üzleti stratégiával!

Közelítsd egymáshoz a munkáltatói márkát és a termékmarketinget!

A munkáltatói márka alakításába vond be a HR-t, a marketinget és a funkcionális, üzleti területeket!

Legyen egy dedikált munkáltatói márka vezetőd vagy legalább dedikált munkatárs a területre!

Nevezz ki „munkáltatói márka nagyköveteket” a munkatársaid közül, akik megosztják saját történetüket a többiekkel!

Kommunikálj folyamatosan és célzottan, használj vizuális anyagokat! A tartalom lehet szöveg, kép, videó, életkép a cégről, közös rendezvények!

 

  • Megosztom