Ez a kis kártya segíthet a gazdaság újraindításában

Míg Európa vezetői folyamatosan keresik a megoldást a koronavírus válság miatt nehéz helyzetbe került társadalmi rétegek támogatására és eközben a gazdaság újraindításán dolgoznak, két európai fintech cég – a Loyaltek és a Paynovate – a Unity Card bevezetésével gyors választ adtak a kihívásokra. A Unity Card (unitycard.eu) egy olyan prepaid kártya, mely sürgősségi segélyezésre és egyes gazdasági szegmensek célzott támogatására egyaránt alkalmas. A Unity Card segítségével a koronavírus miatt bezárni kényszerült vagy visszaesést elszenvedő helyi vállalkozások, kereskedők, vendéglátóhelyek célzott támogatására és ezzel együtt a helyi gazdaság újraindítására is megfelelő eszköz áll rendelkezésre az állami és önkormányzati szervezetek számára egész Európában, így Magyarországon is.

A Unity Cardot a jelenlegi rendkívüli vírushelyzetben a kibocsátók az európai, így a magyarországi önkormányzatok számára is ingyenesen elérhetővé tették. Európa-szerte már közel 1 millió Unity Card kártyára érkezett igény. A megrendelt kártyákat a kibocsátók az Európai Unió országaiba szinte azonnal bárhova eljuttatják. Segítségével elkerülhetőek a támogatások nyújtásával járó adminisztratív és logisztikai nehézségek. A hagyományos segélyezéshez képest a Unity Card segítségével a támogató szervezetek, önkormányzatok szabályozni tudják a pénz elköltésének útját is, ami célzott és hatékony, pontosan követhető és finomhangolható eszközt kínál a helyi gazdaság újraindításához.

Ahogy a koronavírus görbéje lassan, de biztosan egyre laposodik, a fókusz a gazdaság újraindításával kapcsolatos kihívásokra helyeződik át. Bár az országok kormányai és a nemzetközi szervezetek Európában és az egész világon példa nélküli válságintézkedéseket jelentettek be, az még nem világos, hogy ezek önmagukban elegendőek lesznek-e és főleg, hogy a pénzügyi segítség kellő gyorsasággal célba tud-e jutni a támogatottakhoz. Az idő kulcskérdés: a döntő lépéseket még ma meg kell tenni, mert lehet, hogy holnap már késő lesz.

Éppen ezért, két európai fintech cég, a Loyaltek és a Paynovate összefogott és bevezetett egy úttörő eszközt, melynek neve: Unity Card. Ez a kártya és a mögötte álló pénzügyi-informatikai rendszer egyedülálló megoldást kínál önkormányzati, állami, közigazgatási döntéshozók számára, segítségével a válság miatt nehéz helyzetbe került csoportok és szegmensek számára villámgyors anyagi támogatást nyújthatnak. Ez az innovatív és könnyen használható megoldás gyakorlatilag egy debit kártya, melynek felhasználása akár bizonyos földrajzi területre (például egy adott városra, kerületre) vagy előre meghatározott üzlettípusokra korlátozható, különös tekintettel azokra, amelyeknek a krízis miatt átmenetileg be kellett zárniuk vagy csak korlátozottan működhettek: például szállodák, éttermek, kávézók, fodrászatok, ruházati üzletek stb. A Unity Card kiváló eszköz a helyi gazdaság fellendítésére és segít abban is, hogy a támogatások helyi kereskedőknél kerüljenek elköltésre, ne pedig külföldi online áruházak forgalmát növeljék.

„Akár rászoruló családokról, akár a krízis miatt bajba került kereskedőkről van szó, a döntéshozók helyi és országos szinten is azon dolgoznak, hogy enyhítsék a vírus okozta leállás hatásait: előkészítsék a gazdaság újraindításának lehetőségét és a visszatérést a normális mindennapokhoz – mondta el Robert Masse, a Loyaltek alapítója és vezérigazgatója, bankkártya-szakértő. Ám az idő gyorsan fogy, és kérdés, hogyan lehet a különböző forrásokat a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban célba juttatni, elkerülve a csalás kockázatát és biztosítva, hogy a közpénzből nyújtott támogatást az emberek valóban a segélyezési célra fordítsák. A Unity Card mindezt egyszerre kezeli, hozzásegít egy win-win eredmény megszületéséhez és ahhoz, hogy a társadalom egésze győztesen kerüljön ki a mostani nehéz csatából.”

A Unity Card a támogató önkormányzatok vagy más szervezetek által bármekkora összeggel, bármikor feltölthető és újratölthető. Felhasználói oldalon pedig hagyományos debit kártyaként működik az üzletek kártyatermináljainál. A kártya érvényességi dátuma a támogatási cél függvényében kerül beállításra. A kedvezményezettek bármikor ellenőrizhetik a rendelkezésre álló összeget a kártya hátoldalán található QR kód segítségével. Egy extranet oldal pedig lehetővé teszi a kibocsátó szerv számára, hogy folyamatosan nyomon kövesse, elemezze, működtesse és ha szükséges, módosítsa a kártyahasználat módját, mindezt valós időben. Ez az új technológia, a jelenlegi krízis idején nagy könnyebbséget jelent egy olyan helyzetben, ami elsőre szinte megoldhatatlannak tűnik.

„Társadalmi felelősségvállalásunk jegyében kutató-fejlesztő csapatunk szerette volna hasznossá tenni tudását, hogy ezzel is hozzájárulhassunk a koronavírus drámai hatásainak enyhítéséhez. A Unity Card praktikus megoldásai és a benne rejlő lehetőségek győztek meg bennünket arról, hogy a megfelelő partnerek bevonásával egész Európában elérhetővé tegyük ezt a kártyát és a mögötte álló rendszert – tette hozzá Robert Masse. Kártyánk nevében a „Unity” természetesen az összefogásra utal. Az összefogás szellemében döntöttünk úgy, hogy minden egyes önkormányzat számára, aki élni szeretne a Unity Card eszközével, az első 5000 db fizikai kártyát ingyenesen tesszük elérhetővé, Magyarországon is. Az önkormányzatok azok, akik a legközelebb állnak a krízis érintettjeihez, számukra igazán nagy segítség lehet ez a korszerű kártya. A bevezetés költségeit is minimálisra, a szokásos költségek töredékére csökkentettük. A kártyával végzett fizetési tranzakciókat pedig semmilyen költséggel nem terheljük meg. A modell már bevált, például két évvel ezelőtt 12.000 kártyát biztosítottunk a World Food Program részére, humanitárius segélyezésre. A Unity Card már Németországban is bizonyított: a Loyaltek több tízezer kártyát vezetett be helyi önkormányzatok számára.”

Szolgáltatásai mellett a Unity Card külső megjelenése is igény szerint személyre szabható. A kártyákat a cég eljuttatja akár közvetlenül a segélyezettekhez, de a támogatást nyújtó szervezethez, önkormányzathoz is kérhető, amely továbbítja a kártyákat a támogatottaknak. A kereskedők részéről a Unity Card kártyákkal történő vásárlások kezelése és elszámolása a más egyéb kártyás fizetésekkel megegyező módon, azokkal együtt történik. A kártyahasználók számára a technikai támogatást a Loyaltek biztosítja, de ezt a funkciót a segélyt nyújtó szervezet, pl. az adott önkormányzat is elláthatja a lakossággal való kapcsolattartás keretében.

  • Megosztom