Évei vannak hátra a printnek?

Az évtized végégig megszűnnek a nyomtatott lapok az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Izlandon, Kanadában és Norvégiában. Magyarországon erre 2032-ben kerül sor – állítja egy ausztrál kutató.

Ross Dawson szerint a technika fejlődésével okolható elsősorban a print előbb-utóbb bekövetkező halála. Az íróként és tanácsadóként tevékenykedő Dawson becslései alapján elsőként a fejlettebb országokban kell lemondaniuk az olvasóknak a nyomtatott sajtóról, itt már rövid időn belül „luxussá” válhat az újságok lapozgatása. Az Egyesült Államokban már hat év múlva eljöhet a vég, Ausztráliában 2022-re, Hollandiában, Brazíliában, Írországban és Olaszországban 2027-re, Németországban és Észtországban 2030-ra, Magyarországon és Litvániában 2032-re teszi ezt a határidőt.
2040-ig 52 országban húzhatják le a rolót a nyomtatott lapok kiadói, míg Ázsia és Afrika számos fejlődő országában három évtized múltán is lesz még munkájuk az újságárusoknak. De a „túlélők” csoportjába tartozik régiónkból Ukrajna és Románia is, Dawson ezek esetében sem látja pontosan előre a print halálának időpontját.

A többek közt Ernst & Youngnak, Microsoftnak és News Corp.-nak is tanácsokat adó Dawson prognózisát számos bírálat érte. Noha a lelkes ausztrál sok tényezőt – például a technikai fejlettséget, a gazdasági helyzetet, a fogyasztási szokásokat, a demográfiai adatokat és a szólásszabadság mértékét – is figyelembe vette az előrejelzés elkészítése során, a szakemberek szerint lényeges szempontokat mellőzött. Sokak véleménye, hogy nem figyelt oda többek közt a helyi tradíciókra, valamint, hogy felületes, nem túl megbízható, illetve ellenőrizhető adatokkal dolgozott, éppen ezért szerintük nem hiteles az összeállítás.

  • Megosztom