Európai akció a Google ellen

Komoly gondjai lehetnek a Google-nek az adatkezelés kapcsán az Európai Unió országaiban, a spanyolok például hat ügyben vizsgálódnak, és ha visszaéléseket találnak a felhasználók adatainak kezelésében, akár 1,5 millió eurós bírságot is kiróhatnak a cégre. De a franciák is három hónapot adtak a változtatásra és további európai országokban indulhatnak vizsgálatok.

 

Eljárást indított a Google ellen csütörtökön Franciaország és Spanyolország, az adatvédelmi törvények megsértésével vádolva az informatikai óriáscéget – írja az MTI. A Guardian beszámolója alapján a spanyol hatóság öt ügyben akár 150 ezer eurós bírságot is kiróhat, míg egy hatodik kapcsán kisebb, 40 ezer eurós lehet a büntetés. Igaz, hogy az eredményre legalább fél évet kell várni, a vizsgálódás ugyanis hat hónapig tart majd.

 

Az illetékes francia hatóságok arról tájékoztatták a társaságot, hogy három hónapot kap az adatkezelési politikája megváltoztatására. Ellenkező esetben 150 ezertől 300 ezer euróig terjedő bírsággal sújthatják a vállalatot.

 

Hasonló vizsgálatokra készülnek a Guardian szerint az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban és Hollandiában is.

 

A Google szóvivője a bejelentések kapcsán elmondta, hogy adatkezelési politikájuk összhangban van az uniós törvényekkel, és azt a célt szolgálja, hogy egyszerűbb, hatékonyabb szolgáltatásokat kínálhassanak felhasználóiknak. A szóvivő szerint a cég eddig is együttműködött a kérdésben illetékes európai hatóságokkal, és ez a jövőben is így lesz.

  • Megosztom