Erre számíthatunk a reklámpiacon

A digitális szegmens lehet az idén a reklámpiaci növekedés motorja – legalábbis az ez évi trendeket boncolgató előrejelzések szerint. Az idén Magyarországon ugyancsak egyre magasabb lehet a reklámköltés, és nagy kérdés, hogy a televízió elveszíti-e előnyét a digitális piaccal szemben.

 

A 2008-ban kezdődött világgazdasági válság óta, amely a reklámpiac zsugorodását is magával hozta, a szakemberek, a marketing-, a reklám- és a médiapiac szereplői jóval érzékenyebben reagálnak a piac méretéről szóló elemzésekre. Igaz, azóta a viharfelhők eltűnni látszanak, mégis, az elemzéseket továbbra is kettőzött figyelemmel kísérik az ágazatok résztvevői.

 

A legújabb elemzés az eMarketer piackutató cég jóvoltából látott napvilágot, amelyből az derül ki, hogy a társaság a reklámpiaci szegmensben alacsonyabb, 569,7 milliárd dolláros hirdetési költéssel kalkulál a korábbi, 577,8 milliárd dolláros előrejelzéséhez képest. Ezt a latin-amerikai, az észak-amerikai és a nyugat-európai régió vártnál gyengébb hirdetési költéseivel indokolja a társaság.

 

Ugyanakkor – olvasható a cég prognózisában – a digitális reklámpiac fejlődése továbbra sem áll meg, hiszen a tavalyi évhez képest az idén 18 százalékkal nőhet. Ebben az évben a teljes globális reklámköltés 30 százalékát már a különböző digitális platformok tudhatják magukénak az eMarketer legfrissebb előrejelzése szerint, a piackutató cég prognózisa alapján az idén online és mobilos hirdetésre világszerte 170,17 milliárd dollárt költenek.

 

Ellentétes pályák

 

Az eMarketerhez hasonlóan két hónapja a Magna Global is közétette legfrissebb reklámpiaci elemzését, amely szerint a tavalyi évhez képest az idén 3,9 százalékkal, 513 milliárd dollárra nő a globális reklámköltés, ami 2014-hez képest, amikor 2015-re 4,9 százalékos bővülést mértek, egy százalékpontnyi csökkenést jelent. A lassulást azzal indokolták, hogy az idén nem lesznek nagy, reklámszempontból kiemelkedő események, mint például téli olimpia vagy labdarúgó-világbajnokság.

 

A Magna Global ugyancsak a digitális média előretörését prognosztizálja, ezen a területen két számjegyű, 16 százalékos bővülésre számít, amely így elérheti a 148,9 milliárd dollárt. Ezen belül a mobilhirdetések (53 százalékos emelkedés, 50 milliárd dolláros volumen), a videoformátumok (38 százalék, 15,4 milliárd dollár), valamint a közösségi média (38 százalék, 22,7 milliárd dollár) húzzák ezt az iparágat, amelynek köszönhetően a digitális reklámpiac globálisan várhatóan 30 százalékot hasít ki a teljes reklámtortából. A mobilhirdetések térnyerését jól jelzi, hogy jelenleg a teljes digitális volumen 30 százalékát képviselik, és az előrejelzések szerint 2019-re elérhetik az 55 százalékot.

 

A televíziós hirdetési bevételek az idén a már említett sportesemények hiánya, valamint a digitális médiaformátumok erősödése miatt lelassulnak, így a Magna Global előrejelzése szerint mindössze 1,2 százalékkal, 198 milliárd dollárra emelkednek 2015-ben. Ugyancsak stagnálás közeli, csupán 0,8 százalékos emelkedést könyvelhet el a rádiós piac, amelyet 32,7 milliárd dollárosra becsültek, míg a közterület 2,8 százalékkal, 22,5 milliárd dolláros lehet. Csökkenést csupán a nyomtatott lapoknál jósol a Magna Global, amely a napilapoknál 5,6, míg a magazinoknál a nyolc százalékot érhet el.

 

Hazai digitalizáció

 

A külföldi trendekhez képest az idei esztendő második negyedévében – a mobilhirdetések nyolcvanszázalékos növekedése mellett – 2,1 százalékkal csökkent a hazai digitális reklámpiaci bevételi index, a NORI, amelyet az IAB médiaszekciója tesz közzé az IAB Hungary-tagok bevallásai alapján. Az előző év hasonló időszakához viszonyított bevétel-visszaesés hátterében a NORI-nál nagyobb ütemben csökkenő webes, displayhirdetési bevételek álltak. Ezt nem tudta ellensúlyozni a teljes digitális reklámbevételekben a folyamatosan bővülő, de még csak 7,6 százalékos arányt képviselő mobilhirdetési szegmens dinamikus növekedése.

 

Magyarországon az idei második negyedév a hirdetői szektorok aktivitásában is komoly változásokat hozott a tavalyi évhez képest. A kereskedelmi és a szolgáltatási szektortól származó bevételek jelentős csökkenését nem tudta kompenzálni a közlekedési eszközök, a távközlési szektor és az élelmiszer-ipari termékek hirdetéseinek bővülése a bevallásban részt vevő médiacégek digitális reklámbevételeiben.

 

Az összeállítást teljes terjedelmében a Marketing&Media magazin múlt héten megjelent számában olvashatja el.

 

Baross Gábor

  • Megosztom